Nem éri meg hajókat gyújtogatni

Nem éri meg hajókat gyújtogatni

A kata-módosítása elleni tüntetők lassítják a forgalmat a Margit hídon, megérkeztek az ételfutárok. (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

50 milliárdtól a 300 milliárdig bármekkora bevételt jelenthet a kata átalakítása a költségvetésnek – tudta meg a nyilvánosság Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől a szerdai Kormányinfón.

Ez a találgatásnak is beillő nyilatkozat megmutatja, hogy mennyire elnagyolt – vagy talán semmilyen – hatástanulmány lehet az, amely a kedvezményes kisvállalkozói adózás átalakítása mögött áll. 250 milliárd forint akkora szórás, hogy ezzel az erővel a kormány a rulettre is feltehette volna több százezer ember egzisztenciáját egy válság közepén. Vagy nyer egy szemmel látható összeget, vagy sem  – 50 milliárd forint költségvetési szinten nem számít szemmel látható összegnek. 

300 milliárd forint már látható, bár az érdekes, hogy véletlenül pontosan ennyi pénzre számít a költségvetés a bankokra kivetett különadókból is. Tehát a legkisebb magyar kisvállalkozóknak a kormány szerint annyival kellene hozzájárulnia a válság kezeléséhez, mint a bankszektornak.

Csak hát bankszektor a plusz adóterhet vélhetően áthárítja majd a lakossági ügyfelekre, akiknek nincs lehetősége tiltakozni ez ellen. Az viszont kétséges, hogy a katás vállalkozások képesek lesznek-e  áthárítani az adóemelést. Nincs módjuk egyoldalú szerződésmódosításokra, mint a bankoknak. 

Lehet, hogy az a nem túlzottan családbarát megfontolás állhatott a kormány döntése mögött, hogy a kisvállalkozók a jövedelmükből kevesebbet költsenek, nem fűtve még tovább az inflációt, helyette fizessék be a pénzt a költségvetésbe. Ez indokolt lett volna a magasabb jövedelműek esetében, de nem indokolt azoknak a tíz- vagy százezreknek az esetében, akiknek a katás adózás mellett is éppen, hogy sikerült kitermelniük a saját és családjuk megélhetését. Legalábbis egyelőre. De válságban még az “egyelőre” is sokat számít, a háztartásoknak és a gazdasági szereplőknek is. Aki időt nyer, életet nyer.

Járhatott a kormányzat fejében még olyasmi is, hogy a munkáltatók a válság mélyülésével kényszervállalkozóvá szervezik majd ki a munkavállalóikat. Ez azonban nem a katás vállalkozók problémája, hanem a hatóságoké, és nem lehet rá a válasz egy olyan környezet kialakítása, ahol a kicsiknek többé nem éri meg vállalkozni, mert nem tudják kitermelni a közterheket.

Válság közepén százezrek egzisztenciáját veszélybe sodró, radikális és hirtelen változtatásokat bevezetni mindenképpen felelőtlenség. Válságban gyakori, hogy ami ma még működött, holnapra nem fog, és ez  új kihívások elé állítja a gazdasági szereplőket és a kormányt. Szánt szándékkal felforgatni azt is, ami valahogy működött, ebben a helyzetben nem tűnik életbiztosításnak. Észszerűbbnek tűnne a víz felett tartani az itt-ott léket kapott vitorlást, mentve a befektetett munkát, mint felgyújtani a hajót, amikor még azt sem tudjuk, miből építünk másikat. 

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!

Címkék: KATA, kata-törvény