A helyszínről jelentjük: blokád alatt a szerb köztévé

A helyszínről jelentjük: blokád alatt a szerb köztévé

Blokád alatt a szerb köztévé (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Blokád alá vette a szerb ellenzék a szerb rádió-televízió (RTS) épületét, miután a Szövetség Szerbiáért nevű ellenzéki ernyőszervezet pártjai úgy döntöttek, így tiltakoznak a köztévé hazugságai ellen. Mint Vuk Jeremic, a szövetséghez tartozó Néppárt elnöke tegnap elmondta: mindez egy figyelmeztetés lesz annak reményében, hogy a köztévé dolgozói végre szakszerűen fogják ellátni a feladatukat, ugyanis az igazságot immár nyolc éve blokkolják ezen a csatornán.

Blokád alatt a szerb köztévé (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Így az RTS-en nem volt látható egyetlen interjú sem a Krusik-ügy kirobbantójával, Aleksandar Obradoviccsal, ezért a közvélemény egy része nem is értesült arról, hogy a szerb belügyminiszter édesapja Szaúd-Arábiának adott el fegyvereket, amelyeket az általa képviselt cég áron alul szerzett be egy állami vállalattól. Hasonlóan: azzal az ellenzéki újságíróval készítettek interjút, akinek felgyújtották a házát, de arról sem tettek említést, hogy a szerb Biztonsági-Információs Ügynökség (vagyis a szerb titkosszolgálat) bizonyos dolgozói az Egyesült Államok szankciós listáján szerepelnek.

Blokád alatt a szerb köztévé (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Márciusban az ellenzék egyszer már blokád alá vonta a szerb köztévét, akkor néhány aktivista behatolt az épületbe, követelve, hogy a köztévé tudósítson a demonstrációkról. A rendőrség ezután erőszakkal vitte ki a székházfoglalókat. Az ellenzék most arra számít, hogy a Szerb Haladó Párt verőlegényeket küld a helyszínre. Ráadásul a rendőrség nem adott engedélyt tiltakozás megtartására, melynek keretében az ellenzékiek a székház három bejáratát blokád alá vonják.