Nagyságrendekkel több fertőzött lehet – Vietnámban is karanténban egy város

Nagyságrendekkel több fertőzött lehet – Vietnámban is karanténban egy város

A Princess Diamond nevű óceánjáró. A koronavírus miatt karantént rendeltek el hajón (Fotó: pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsan növekszik a koronavírussal megfertőződött betegek száma azon a luxushajón, amely Japán partján áll, miután karantént rendeltek el rajta. A legfrissebb hírek szerint a 2500 utasból és az ezer fős személyzetből már összesen 180-an kapták el a vírust.

A turisták részére szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be – például nem hagyhatják el a kabinjukat –, ám a betegség gyors terjedése alapján ezek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A 24.hu összeállítása szerint a személyzet a védőfelszerelések ellenére is nagyon kitett a fertőzésnek, mivel ők zsúfolt helyen kénytelenek dolgozni, ráadásul négy emberre jut egy fürdőszoba.

Egyébként még a fertőzöttek 180-as száma sem bizonyos, mivel nem is végeztek vizsgálatot minden hajón tartózkodó emberen. John B. Lynch, a Washingtoni Egyetem munkatársa szerint a helyzet a kínai Vuhanban uralkodó állapotra emlékeztetnek. A hajó lezárásával a legénység tagjait arra kényszerítik, hogy együtt maradjanak, ami növeli az átadás kockázatát – emelte ki.

Miért kerüli el a koronavírus a gyerekeket? | Magyar Hang

Egy másik kutató, Sanjaya Senanayake az Ausztrál Nemzeti Egyetem szakembere pedig úgy látja, hogy az óceánjárókon az átlaghoz képest magasabb a légzőszervi és gyomor-bélrendszeri betegségek kockázata. A megbetegedések számának emelkedése miatt annak lehetőségét is vizsgálják, hogy terjedhet-e szellőzőrendszeren át a betegség.

Eközben a reggeli adatok alapján hirtelen kilőtt a fertőzöttek száma, sokszorosa volt a korábban megszokottnak. Emellett tegnap a betegség következtében elhunytak száma rekordot döntött: 24 óra alatt 242-en vesztették életüket.

Az Index.hu szerint ez azzal magyarázható, hogy megváltoztatták a statisztika készítésének alapját. Korábban ugyanis csak azokat jelenítették meg a fertőzöttek között, akiknél laborvizsgálattal igazolták a fertőzést. Ezt követően azonban felruházták az orvosakat azzal, hogy akik esetében a tünetek alapján nyilvánvalóan fertőzöttek, azokat fertőzöttként is tarthassák nyilván. A portál azt írja, hogy a nyugati szakemberek szerint ez a változtatás hozzá fog járulni ahhoz, hogy az eddiginél tisztább kép lehet arról, hogy valójában milyen kiterjedt a járvány, és milyen trendet követ.

A lap közölte, az a tény, hogy az ugrás a napi új betegek számában pusztán statisztikai okokra vezethető vissza, nem is olyan megnyugtató. Hiszen ez azt jelenti, hogy eddig illúziókat táplált a világ arról, hogy viszonylag kevés az új beteg, és számuk csökkenő tendenciát mutat. Most kiderült, hogy a valós helyzet sokkal rosszabb.

Vietnámban húsz napra karanténba helyeztek egy 10 ezer fős települést a főváros, Hanoi közelében – mondta két helyi tisztviselő a Reutersnek. Son Loi 44 km-re van Hanoitól, és az országban regisztrált 16 koronavírus-fertőzött közül 11-et itt kezelnek, köztük egy háromhónapos csecsemőt is.