Túl van a legrosszabbakon az első olasz fertőzött

Túl van a legrosszabbakon az első olasz fertőzött

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Egy hete elhagyhatta az intenzív osztályt az a 38 éves Unilever-kutató, akit az első olasz fertőzöttként tartanak számon. Azóta fokozatosan jobban van a férfi, aki egy ideig lélegeztetőgépen volt, élet-halál közt lebegett. Várandós felesége már korábban távozhatott a kórházból, a magzat pedig nem károsodott.

A férfi, Mattia az észak-olaszországi Codognóban él, kutatóként pedig Casalpusterlengóban dolgozott. Február 16-án lázasodott be, egyre rosszabbul lett, majd 18-án ment be a kórházba, ahol vírusos tüdőgyulladással diagnosztizálták. Viszont nem gyanakodtak koronavírusra, és hazaengedték. Február 19-én aztán ismét bement a sürgősségire, az intenzív osztályra került, és 18 napig nem volt eszméleténél.

Kiderült, hogy január 25-én Codognóban, február elején pedig Milánóban vacsorázott egy olyan barátjával, aki a Mae nevű, jó kínai kapcsolatokkal rendelkező cégnél dolgozik.

De, amint az Index is hozzátette, meglehet, a vírus nem is általa került be az országba. Egy milánói kutatócsoport szerint a fertőzés nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezhetett, méghozzá egy olyan embertől, aki január 19. és február 22. között, Münchenben fertőződhetett meg. Az európai fertőzések gócpontja Bajorországban volt. Stockdorfban üzemel a hűtési-fűtési rendszerekkel foglalkozó Webasto központja, január 21-én pedig itt tartottak egy olyan továbbképzést, amin részt vett egy sanghaji nő is. Ő nem sokkal korábban látogatta meg a szüleit Vuhanban. Bár a továbbképzés idején tünetmentes volt, de hazatérésekor, január 26-án kimutatták nála a vírust. A München melletti képzésen közel tíz embert fertőzött meg.