Lényegében leáll Olaszország

Lényegében leáll Olaszország

Giuseppe Conte olasz kormányfő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység leáll – jelentette be koronavírus-járvány miatti óvintézkedések újabb szigorítását Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka a közösségi oldalán közzétett videóban. Létfontosságú tevékenységnek számít az élelmiszer- és a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, a halászat, valamint az információszolgáltatás is.

Minden hivatalt távmunkára állítanak át, de továbbra is biztosított a postai, a banki és a biztosítási szolgáltatás, valamint a tömegközlekedés. Nyitva maradnak a dohányboltok és az újságosstandok is.

Ez tulajdonképpen az ország ipari-gazdasági motorjának tartott észak-olaszországi térség teljes megbénítását jelenti. Az intézkedések egyelőre április 3-ig maradnak érvényben.

Matteo Salvini, a Liga párt és a jobbközép ellenzék vezetője szombaton szintén "az ország leállítását" szorgalmazta a járvány megfékezésére.

– Megkérek mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmát, együtt sikerülni fog! – jelentette ki Giuseppe Conte. Szerinte Olaszország a lehető legkeményebb időket éli, a legsúlyosabb válságot, amellyel a világháború óta szembesült. – Halottjaink nem puszta számok, hanem emberek – mondta. A kormányfő hangsúlyozta: ahogyan eddig is tette, az átláthatóság jegyében mindent megoszt az olaszokkal, hogy részeseivé váljanak a közös kihívásnak. Giuseppe Conte emlékeztetett, időre van szükség, hogy a mozgáskorlátozó óvintézkedések éreztessék hatásukat. Türelmet, felelősséget, bizalmat kért az olasz lakosságtól. Kijelentette, tudja, hogy nem könnyű otthon maradni és lemondani a mindennapok szokásairól, de "ez az egyetlen eszköz az ellenállásra". – Mindez minimális áldozat a kórházakban dolgozók, a rendfenntartó és fegyveres erők, a szállításban, az élelmiszerpultoknál és az információszolgáltatásban munkát végzők áldozatához képest – mondta.

Az olasz polgári védelem adatai szerint szombaton minden eddiginél többen, 793-an haltak meg az új koronavírus miatt, és csaknem 5 ezerrel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma.