Szankciókkal sújt Kína két, korábban amerikai elnökjelöltségre pályázó politikust

Szankciókkal sújt Kína két, korábban amerikai elnökjelöltségre pályázó politikust

A republikánusok elnökjelöltségéért küzdő Marco Rubio floridai szenátor, Donald Trump üzletember és Ted Cruz texasi szenátor (balról-jobbra) a republikánus elnökjelölt-aspiránsok televíziós vitáján a Texas állambeli Houstonban 2016. február 25-én (Fotó: MTI/EPA pool/Gary Coronado)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peking szankciókkal sújt amerikai politikusokat, köztük Ted Cruz és Marco Rubio republikánus szenátort – jelentette be a kínai külügyminisztérium hétfőn. Az MTI által is idézett bejelentést azzal indokolták, hogy Washington pénteken több hongkongi és kínai tisztségviselőt, köztük Carrie Lam hongkongi kormányzót sújtott szankciókkal, akiket a hongkongi autonómia aláásásával, illetve a lakosság szabadságjogainak korlátozásával vádol.

Rubióra és Cruzra Kína már a múlt hónapban is szankciókat vetett ki, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok ezt megelőzően szankciókat rendelt el olyan kínai tisztségviselők ellen, akiket az nyugat-kínai, muszlim ujgur kisebbség elnyomásával vádol. Négy éve mindkét politikus indult a republikánus elnökjelöltségért, amely versenyfutást, majd a választást is Donald Trump nyert meg.

Az amerikai gazdasági hírügynökség, a Bloomberg szerint egyébként összesen 11 személyt sújtottak szankcióval a kínaiak, akik között egyébként ott van a Human Rights Watch emberi jogi szervezet ügyvezető igazgatója, Kenneth Roth is. Cruz és Rubio esetében egyébként arról írnak, az ő szankcionálásuk inkább számít szimbolikus, semmint célzott lépésnek.