Nagy a baj Mexikóban

Nagy a baj Mexikóban

Védőfóliában szállítanak egy beteget a mexikóvárosi Balbeuna kórházban 2020. április 22-én, a koronavírus-járvány idején (Fotó: MTI/EPA/EFE/Sashenka Gutiérrez)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 órában újra rekord közeli új esetet regisztrált a worldometers statisztikai oldal: 286 ezer új pozitív koronavírus-teszt készült és a járvánnyal összefüggésbe hozható áldozatok száma 6 822 volt. A friss pozitív esetek több mint felét a három leginkább érintett országban találták: Indiában 67 ezer új fertőzést, Brazíliában 58 ezret, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 54 ezer pozitív tesz készült.

Ha a halálos áldozatok alapján nézzük a statisztikát, pont fordított a sorrend: USA 1 386, Brazília 1 164, India 950. 

A hírekben nem túl sok szó esik róla, de drámai a helyzet Mexikóban, ahol eddig a járvány kezdete óta 492 ezer fertőzést (ebből 6 686 friss eset) és 53 929 elhalálozást (926 az elmúlt 24 órában) regisztráltak. Mindez első látásra nem tűnik drasztikusnak a 130 milliós lélekszámú országban, de a statisztikát nézve kiderül, hogy Mexikóban feltűnően kevés teszt készül: kicsit több, mint a pozitív esetek kétszerese. Mivel egy beteget többször is tesztelnek, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy csak a megbetegedett, komoly tüneteket produkáló embereknek jut vizsgálat, így a tünetmentes fertőzések nagy részét és azok kontaktjait egyáltalán nem nézik. Emiatt a valós esetszám többszöröse lehet a hivatalos statisztikának. Mexikóban jelenleg egymillió lakosra 8 615 elvégzett teszt jut, ami megdöbbentően alacsony: ez a szám Magyarország esetében (pedig nálunk sem tesztelnek túl sokat) 38 ezer, az Államokban pedig 204 ezer.

A járvány tehát egyáltalán nem csitul: tegnap a világ 31 országában volt ezernél több új koronavírusos eset. A statisztika szerint 20,8 milliónál is többen fertőződtek meg eddig a világon és meghaladja a 747 ezret az áldozatok száma.

Címkék: Mexikó, koronavírus