Munkába menni is csak negatív teszttel lehet majd Szlovákiában

Munkába menni is csak negatív teszttel lehet majd Szlovákiában

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a teljes lezárás és az országos tesztelés kombinációja mellett döntött – jelentette be Igor Matovič (OĽaNO) szlovák miniszterelnök a kormány vasárnapi ülését követő sajtótájékoztatón az Új Szó tudósítása szerint.

A tesztelés már hétfőn megkezdődik, és január 26-ig tart. A kijárási tilalmat február 7-ig hosszabbították meg. Január 27-től kizárólag negatív antigén- vagy PCR-teszt felmutatását követően lehet munkába menni. A 15 és 65 év közöttiek ezúttal csak negatív teszttel mehetnek a természetbe.

A kormányfő nyolc indokot sorolt fel a döntés indoklásául, az egyik ezek közülük a brit vírusmutáció, amelyet szerinte addig kell kontroll alá helyezni, amíg még lehet.

A tesztelésen azoknak is részt kell venniük, akik már megkapták a koronavírus-vakcina első adagját. Hozzátették: ők is csak negatív koronavírusteszt felmutatását követően mentesülnek a kijárási korlátozás alól.

A fertőzöttebb járásokban a tömeges tesztelés addig folytatódik, amíg nem csökken a fertőzöttek száma. Február 7-től mindig a legújabb, legfeljebb hétnapos teszteredményre lesz szükség ahhoz, hogy az érintettek mentesüljenek a kijárási tilalom alól ezeken a területeken.