Az azeri erők ismét csapást mértek Hegyi-Karabah székhelyére

Az azeri erők ismét csapást mértek Hegyi-Karabah székhelyére

Az örmény kormány sajtóhivatala által közreadott kép romba dőlt házakról és egy hatalmas, fekete füstoszlopról, amint az azeri erők nehéztüzérséggel lövik Hegyi-Karabah székvárosát, Sztepanakertet 2020. október 4-én (Fotó: MTI/EPA/Örmény kormány sajtóhivatala/Karo Sahakjan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az azeri erők vasárnap este ismét csapást mértek az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah székhelyére, Sztyepanakertre – közölte az örmény miniszterelnökség MTI által idézett sajtószolgálata. A beszámoló szerint a városban heves robbanások zaja volt hallható.

Ahogy arról egy nappal korábban, múlt vasárnap kora este beszámoltunk: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ismét jelezte: Oroszország kész a további közvetítésre a Hegyi-Karabah birtokláséért konfliktusban álló Azerbajdzsán és Örményország között. A két fél, Ceyhun Bayramov azeri és Zograb Mnacakanjan örmény külügyminiszter még pénteken Vlagyimir Putyin meghívására érkezett Moszkvába, ahol mintegy tíz órát töltöttek Lavrovval a tárgyalóasztalnál, amíg megállapodtak a szombat déltől érvényes hegyi-karabahi tűzszünetben.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háborúban szakadt el, 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.