Különleges meghívottak Biden beiktatásán

Különleges meghívottak Biden beiktatásán

Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök és felesége, Jill Biden misén vesz részt a washingtoni Szent Máté apostol-székesegyházban 2021. január 20-án, az elnöki beiktatás napján (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szimbólum értékű, hogy Joe Biden elnöki beiktatásán a Black Lives Matter mozgalom ikonikus alakjainak családtagjai is jelen lesznek.

A CNN szerint Jacob Blake családtagjai már meg is érkeztek Washingtonba, ők annak az afroamerikai fiúnak a rokonai, akit egymás után hétszer lőttek hátba a rendőrök még augusztusban a Wisconsin állambeli Kenosha városában. Az eset után a tüntetők valósággal megostromolták a kenoshai bíróság épületét, a Nemzeti Gárdának csak óriási erőfeszítések árán sikerült rendet tennie.

Ugyancsak a meghívottak között van Breonna Taylor családja, a 26 éves fekete nőt még márciusban ölték meg nyolc lövéssel a rendőrök ártatlanul a saját otthonában. Miután az ügy napvilágra került, Breonna Taylor neve George Floydéval együtt a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni mozgalmak jelképévé vált.

Közben folyamatosan érkeznek a meghívottak a beiktatási ünnepségre, az amerikai törvényhozás épületéhez. A sort délelőtt 10 óra után néhány perccel a korábbi elnökök, Barack Obama, George Bush és Bill Clinton nyitották, utánuk következtek a kongresszus vezető tisztségviselői és képviselői.

Facebook-posztja szerint már a helyszínen van Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete is. 

Magyar idő szerint kora délután Donald Trump leköszönő elnök már elhagyta a Fehér Házat. Utolsó elnöki beszédében úgy fogalmazott, hogy élete legnagyobb megtiszteltetése volt az utóbbi négy év. Azzal zárta, hogy „visszatérünk valamilyen formában”.

Joe Biden egyébként Navy kék Ralph Lauren öltönyt és kabátot visel beiktatási napján. Az amerikai divatcég külön erre az alkalomra készítette az egyedi, személyre szabott öltözéket. Felesége, Jill Biden óceánkék gyapjú tweed kabátot és ruhát visel a nagy napon. Az ő ruhatárát is egy amerikai tervező, Alexandra O’Neill készítette.