Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Oltási várólistát vezetnek be Romániában

Szerző: | 2021. február 09., 18:34 | Külföld

Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője megkapja az első koronavírus elleni oltást Bukarestben 2020. december 27-én (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várólistákat vezetnek be Romániában a koronavírus elleni oltás internetes előjegyzési portálján, a feliratkozókat pedig SMS-ben vagy e-mailben értesítik arról, hogy mikor kerülnek sorra az általuk kiválasztott oltóközpontban – jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora.

HIRDETÉS - AIP

Romániában – az egészségügyi dolgozók után – a mostani második fázisban a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit oltják be, de a vakcinahiány miatt az utóbbiak korábban lefoglalt időpontjait átütemezték, az előjegyzési portálon pedig már hetek óta nem lehetett időpontot foglalni.

A koordinátor elmondta: kénytelenek voltak az előjegyzéseket korlátozni, hogy biztosítani tudják a 65 év feletti és veszélyeztetett emberek oltását, valamint az emlékeztető vakcina beadását mindenki számára, aki az első adagot már megkapta. Szerdától azonban újra megnyitják az előjegyzési lehetőséget a második szakaszban oltásra jogosult valamennyi társadalmi csoport számára – ígérte.

Romániába eddig csaknem 1 millió 236 ezer adag koronavírus elleni vakcina érkezett az EU-ban jóváhagyott oltóanyagokból. Bár az előjegyzés során a jelentkező nem választhatja ki, melyik gyártó vakcináját akarja megkapni, aki ragaszkodik valamelyikhez a három oltóanyag közül, elérheti célját.

A módszert maga az oltáskampány vezetője magyarázta el. Gheorghita rámutatott: a rendszer nem közli ugyan a jelentkezővel, hogy az általa kiválasztott oltóközpontban melyik vakcinát használják, de ezt ki lehet következtetni abból, hogy hány nappal később kell a második adag beadására jelentkezni. Romániában a Pfizer/BioNTech készítményéből 21 nappal, a Modernáéból 28 nappal, az AstraZeneacáéból pedig 56 nappal később adják be az “emlékeztető” oltást.

Akinek fenntartásai vannak azzal a gyártóval szemben, amelynek a termékét az illető oltóközpontban használják, lemondhat az előjegyzésről, és másutt is próbálkozhat, persze fennáll a veszélye, hogy sehol sem talál már szabad időpontot – magyarázta a koordinátor.

Az országban több mint 660 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 230 ezren a második, “emlékeztető” dózist is megkapták. Gheorghita szerint ezzel Románia most a harmadik helyen áll az Európai Unióban a száz lakosra jutó beoltottak száma tekintetben. Az előjegyzési portálon jelenleg 529 ezer embernek van előjegyzése az első, 884 ezernek pedig a második adag oltásra. (MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, Románia, védőoltás


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest