„Putyin már az igazi arcát mutatja: egy KGB-tiszt, aki vissza akarja állítani az 1990 előtti világrendet”

„Putyin már az igazi arcát mutatja: egy KGB-tiszt, aki vissza akarja állítani az 1990 előtti világrendet”

Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök (középen), miután festéket loccsantottak az arcára a Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető elleni merénylet második évfordulója alkalmából rendezett moszkvai megemlékezésen 2016. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sok tüntetőnek fogalma nincs arról, milyen volt az orosz politika 15-20 évvel ezelőtt, Putyin pedig nem érti a kilátástalanságukat. Ezek az emberek pusztán a jövőjükért tüntetnek, és olyan fiatalok kell, hogy vezessék őket, akik szót értenek velük. Olyan koalícióra van szükségünk, amely normális európai államként képviseli Oroszországot, nem egy homályos valaminek, mint amilyen a Szovjetunió is volt – mondta a Válaszonline-nak adott interjújában Vlagyimir Putyin egykori miniszterelnöke, a 2005 óta ellenzékből politizáló Mihail Kaszjanov.

A politikus elmondta, nagyra értékeli Alekszej Navalnij bátorságát és azt, hogy hazatért Oroszországba. – Ez automatikusan az ellenzék és a tüntetések vezérévé tette. Utóbbi azért életbevágó, mert az utcai tüntetések nélkül semmilyen változás nem történhet. Ebben az adott pillanatban és környezetben megegyezéses figurává vált – fogalmazott Kaszjanov. – Szükségünk van olyan tüntetésvezetőkre, mint Alekszej Navalnij, aki – szeretném hinni – megszilárdította az ellenzéket.

Kaszjanov szerint a helyzet Oroszországban sokat romlott az elmúlt években, az embereknek ezért sokkal inkább szükségük van valamiféle alternatívára. Ezt kínálhatná az ellenzéki erők koalíciója, ám ez eredményességhez ennél többre van szükség: utcai tüntetésekre. – Navalnij csapatának legfőbb feladata, amit végre kell hajtaniuk. Szükségünk van arra, hogy az utca követelje az egyesült ellenzéki jelöltek regisztrációját, és felügyelje a szavazatokat, nehogy csaljanak velük. Ha ez nem történik meg, megint csak a jelöltállításig jutunk, a regisztrációig már nem, az eredmény pedig megint: zéró – mondta az egykori miniszterelnök.

Kaszjanov szerint Oroszországban minden demokratát liberálisnak gondolnak, amihez a hatóságok felépítettek egy negatív képzettársítást: „külföldi kém, akit az amerikaiak és az európaiak manipulálnak”. A Putyinnal való kapcsolatáról szólva a volt orosz kormányfő elmondta, a legfőbb politikai kérdésekben nem értettek egyet. – Putyin például nem tekinti szuverén országoknak a volt szovjet tagköztársaságokat – Belaruszt, Ukrajnát, Grúziát, Moldovát –, és kritizálta, hogy egyenlő partnereknek tekintem őket.

A politikus rámutatott, Putyin népszerűsége mára nemcsak Moszkvában és Szentpéterváron, hanem más nagyvárosokban is 50 százalék alá süllyedt a népszerűsége, „ami őt is és a belső körét is aggaszthatja”. –Ez persze elkerülhetetlen, amikor valaki nem enged teret semmilyen alternatívának, miközben az állami propagandatévék az ismételgetik, hogy Putyin nélkül Oroszországot megfosztanák a szuverenitásától, a szemét amerikaiak meg elvennék tőlünk az olajat meg a gázt – fogalmazott.

– Putyin már az igazi arcát mutatja: egy KGB-tiszt, aki politikai kihívók nélkül vezeti az országot, s csak ukázokat oszt, majd kikényszeríti a végrehajtásukat – mondta Kaszjanov. Az egykori miniszterelnök kifejtette, Putyin célja, hogy megossza az EU-t, és képtelenné tegye arra, hogy egységes kül- és biztonságpolitikája legyen. – Az önök miniszterelnöke azok egyike, akik konszenzust akadályozó problémákat generálnak az unióban – mondta.

– Az orosz elnök az ő lojalitásukat próbálja megvenni annak érdekében, hogy ne lépjenek fel egységesen például az emberi és nemzetközi jogi jogsértései ellen. Putyint nem érdekli, hogy az illetők szélsőjobbosok vagy -balosok, amíg azok gondot jelentenek az EU számára. Ez kell ahhoz, hogy valaki Putyin barátja legyen – tette hozzá Kaszjanov. – Putyin velük játssza a játékát, hogy megelőzze az EU Oroszországgal kapcsolatos egyhangú – és gyors – döntéseit. Mivel a Szovjetunióban nőtt fel, vissza akarja állítani az 1990 előtti világrendet, amikor egy egész világ Washington és Moszkva versengését nézte. Mindenkit felhasznál, aki segíti ezt az ambícióját, de tart a transzatlanti egységtől, ezért minden tőle telhetőt megtesz, hogy szétverje.