„Ha békét akar Amerika, kerülje a balhét”

„Ha békét akar Amerika, kerülje a balhét”

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga egy csokor virággal a hanoi elnöki palotánál tartott fogadási ünnepségen 2019. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Pool/Luong Thai Linh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha békét akar az új amerikai kormány, akkor „kerülnie kell a balhét” – jelentette ki kedden Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, aki maga is részt vesz az országot irányító kommunista Koreai Munkapárt munkájában.

A KCNA állam hírügynökség szerint Kim Jodzsong mindenekelőtt az éppen folyamatban lévő amerikai-dél-koreai közös tavaszi hadgyakorlatokat kifogásolta. Az MTI által is idézett nyilatkozatot egy nappal az amerikai külügyminiszter és a védelmi tárcavezető szöuli látogatása előtt tették közzé.

– Megragadjuk ezt az alkalmat, hogy figyelmeztessük a földünkön lőporszagot eregetni próbáló új amerikai vezetést. Ha nyugodt álmokat szeretne a következő négy évben, inkább tartózkodjon a balhékeltéstől, amint éppen első lépéseit teszi – hangoztatta az észak-koreai vezető húga. A dél-koreai vezetés éles bírálójaként ismert Kim Jodzsong azt is megjegyezte: „A hadgyakorlatok tartása és az ellenségeskedés nem fér össze a párbeszéddel és együttműködéssel.” Egyúttal nagyban becsmérelte Szöult, amiért a koronavírus-járvány, valamint a belpolitikai és gazdasági nehézségek miatt számítógépes szimulációkra korlátozta a hadgyakorlatot.

Kijelentette, hogy a 2018-ban fejlődésnek indult Korea-közi kapcsolatok nem térnek vissza egyhamar, és Észak-Korea résen lesz az esetleges további provokációk miatt. Közölte azt is, hogy Phenjan fontolóra veszi a kilépést a Korea-közi katonai megállapodásból, amely a feszültségek enyhítését szolgálja a határon. Kim Jodzsong azt is hozzátette, hogy a kommunista ország vezetése megvizsgálja egy sor olyan szervezet feloszlatását is, amely az együttműködés javítását szolgálja Dél-Koreával.

A Fehér Ház hétfői válaszreakciója szerint Észak-Korea eddig visszautasította az Egyesült Államok párbeszédre irányuló próbálkozásait.

A hivatalából nemrég távozó Donald Trump korábbi amerikai elnök alatt Washington a külvilág felé látványos enyhítési politikába kezdett Észak-Koreával szemben. Trump háromszor találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, egy alkalommal az Észak- és Dél-Korea közötti panmindzsoni demilitarizált övezetben. A tárgyalások aztán azt követően rekedtek meg, hogy nem tudtak egyezségre jutni egyebek mellett a Phenjan elleni büntetőintézkedések feloldásáról.

A két Kim-testvér kapcsolata olykor szappanoperába illő. Gyakran látnak napvilágot olykor egymásnak homlok egyenest ellentmondó hírek. Volt már arról szó, hogy Kim Dzsongun eltette láb alól húgát, ahogy arról is cikkeztek, Kim Dzsongun rejtélyes eltűnése mögött húga lehet, aki átveszi a hatalmat. Kim Jodzsong legutóbb januárban azzal került be a hírekbe azzal, Munkapárt kongresszusán nem választották be a politikai bizottságba, ahova még 2017-ben került be póttagnak. A 33 éves Kim Jodzsong az elmúlt években az állami propagandaosztály vezetője lett, felügyelte az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával kapcsolatos politikát, és ő volt a Kim-dinasztia első tagja, aki hivatalosan ellátogatott Dél-Koreába.