Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Új, kettős mutációjú vírusvariánst mutattak ki Indiában

Szerző: | 2021. április 14., 18:31 | Külföld

Vonatukra váró emberek a Lokmanya Tilak pályaudvar előtt Mumbaiban 2021. április 10-én. A koronavírus-fertőzöttek napi új esetszáma ezen a héten hatszor döntött rekordot Indiában. Narendra Modi indiai kormányfő ezen a napon elindította azt a négynapos "oltási fesztivált", amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást. MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mára Indiában regisztrálták a világon a második legtöbb koronavírusos esetet, közel 14 milliót. Az ország hatalmas népességéhez képest ez nem tűnik túl soknak, de ezzel India a második leginkább fertőzött ország lett az Egyesült Államok után, és a terjedés sebessége egyre gyorsul. Ezen kívül különös aggodalomra adhat okot az, hogy egy olyan új vírus-változatot mutattak ki a fertőzöttekben, amelyiknél a vírus tüskefehérjéje nem egy, hanem két helyen is mutálódott, ezáltal gyorsabban és könnyebben tud fertőzni.

HIRDETÉS - AIP

Az egyáltalán nem új dolog, hogy a vírusok mutálódnak. Egy-egy vírus, ha egy sejtet megfertőz, azonnal elkezdi saját magát gyors ütemben szaporítani, így nem csak nem meglepőek, hanem egyenesen elvártak is a különböző mutációk. Ezen mutációk többsége semleges a vírus szempontjából, néhány számára kimondottan káros (így azok gyorsan ki is vesznek), ám néhány változás előnyös. Ilyenkor, mivel az új vírusváltozat gyorsabban szaporodik, könnyebben terjed, kiszoríthatja a korábbi változatokat, ahogy ez a Magyarországon is elterjedt brit variánssal történt. Minél több aktuálisan fertőzött ember van, annál valószínűbb, hogy egy új vírusvariáns kialakul – ahogy az történhetne akár Magyarországon is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A B.1.617-es változatnak elnevezett indiai mutációban az a különleges tehát, hogy két helyen is megváltozott (az E484Q és L452R-nek nevezett mutációkat tartalmazza), emiatt könnyebben képes az angiotenzin-konvertáló enzim 2-höz (az ACE2-receptorhoz) csatlakozni. A két mutáció külön-külön is felgyorsította a vírus terjedési sebességét, de ez az első alkalom, hogy egyetlen vírusvariánsban is azonosították mindkettőt. Ráadásul így nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyású betegséget okoz, vagy akár annak is, hogy egy már felgyógyult beteget újra megfertőz (bár valószínűleg enyhébb tünetekkel).

Az indiai egészségügyi minisztérium szerint nem az új variáns megjelenésének következménye az országon belüli esetszám emelkedése, hanem a korábbi korlátozó intézkedések feloldásának. A laboratóriumi adatok szerint egyelőre Indiában is a brit vírusváltozat terjedése okozza az esetszám emelkedését.

Az egy másik kérdés, hogy vajon a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák mennyire lesznek hatásosak ellene, főleg úgy, hogy még a legjobb használatban lévő oltóanyag sem biztosít 100 százalékos védelmet. Ha az új variánsra kevésbé hatékonyak a vakcinák, akkor a hőn vágyott nyájimmunitás elérése is csak magasabb átoltottság mellett lenne csak lehetséges.

A vírusmutációt már több szomszédos és távolabbi országban is azonosították, így Szingapúrban, Ausztráliában, de az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: India, koronavírus, koronavírus-mutáció


A komikus, aki körül mindig forr a levegő

A komikus, aki körül mindig forr a levegő

Fia nemierőszak-ügye kapcsán vétette észre magát újra Beppe Grillo egykori politikus, akit az áldozathibáztatás miatt még az általa alapított pártba belépő volt olasz kormányfő is finom kritikával illetett.

Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

Portói csúcs: arccal India felé

Portói csúcs: arccal India felé

A koronavírus-helyzettel, a járvány utáni gazdasági újjáépítéssel és az Európai Unió és India kapcsolatával foglalkoztak az uniós állam- és kormányfők két napos informális találkozójukon.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest