Romániai cigányok próbálnak százával bejutni Mexikóból Texasba

Romániai cigányok próbálnak százával bejutni Mexikóból Texasba

Képünk illusztráció. Gyalogos átkelő a mexikói-amerikai határon a texasi El Paso határában 2011-ben. A romániai romák nem útlevéllel próbálkoztak (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokban százával próbáltak bejutni roma etnikumú román állampolgárok illegálisan az Egyesült Államokba a mexikói határon keresztül, írta meg csütörtökön a Reuters.

A Rio Grande folyón közlekedő úszóalkalmatosságokon a közép-amerikai menekültek között egyre nagyobb számban bukkannak fel olyanok, akik magukat valamely latin-amerikai országból érkezőnek mondják, de amikor megszólítják őket spanyolul, nem tudnak válaszolni. Bár a bőrszínben nincs különbség, a férfiak rendszerint magasabbak, edzőruhát viselnek, míg a nőkön jellemzően színes szoknya és elegáns cipő van, míg a latin-amerikai bevándorlón jellemzően póló és farmer van. Texas déli részén, a folyó közelében találták meg őket amerikai határőrök, akik hiába próbálkoztak spanyolul kommunikálni – számolt be a Reuters fotósa a fura jelenségről. A riporter az elmúlt három hétben legalább kétszáz romániai állampogárt látott illegálisan átlépni a határon.

A hírügynökség riporterei azt is láttak, ahogy májusban közülük többen is tutajokon keltek át a folyón, hogy aztán azonnal menedékjogot kérjenek az Államoktól arra hivatkozva, hogy Romániában rasszizmus éri őket. A románok egyébként jellemzően turistaként érkeznek Mexikóba (Párizsi átszállással), mert nincs vízumkötelezettség a két ország között. A latin-amerikai országban embercsempészek mutatják meg nekik az utat az ígéret földjére – az elmúlt nyolc hónapban a Reuters szerint 2217 román állampolgárt vettek őrizetbe az amerikai hatóságok, miután illegálisan átkeltek a Rio Grandén. A nagy számban érkező román állampolgároknak köszönhetően a a határ menti letartóztatások száma húsz éves rekordot döntött meg.

Havi húsz millió dollárt loptak el

A jelenség egyébként a mexikói hatóságoknak is feltűnt – februárban a nyaralóparadicsomnak számító Cancun repülőterén nem engedtek belépni az országba 114, állítólag turista céllal érkező román állampolgárt. Akkor a román sajtó kiderítette, hogy az összes oda utazó román állampolgárra nemzetbiztonsági riasztás adtak ki.

A döntésnek volt előzménye: egy románok által szervezett és irányított mexikói bűnbanda a nyaralóövezet bankautomatáinak meghekkelésével ellopták az oda érkező, jellemzően amerikai turisták bankkártyaadatait, és dollármilliókat loptak 2014 és 2019 között. Az amerikai titkosszolgálatok azután vették fel a kapcsolatot a mexikói és a román hatóságokkal, hogy számos amerikai turista jelezte: eltűnt a pénz a kártyájáról, miután Mexikóban nyaralt.

A bűnbanda vezetője a hatóságok szerint egy Florian Tudor nevű román állampolgár, aki Mexikóban élve romániai informatikusok segítségével klónozta a kártyákat, mások pedig a készpénzfelvételben segítettek az Egyesült Államoktól Indonézián és Indián át Paraguayig. Egy elkapott bandatag szerint legalább száz bankautomatát buheráltak meg, a szerkezetek segítségével havonta ezer kártya adatait másolták le, és azokról 200 dolláronként havi húsz millió dollárt loptak el. A februári reptéri incidensek szerint a bukaresti külügyminisztérium azt tanácsolja a román állampolgároknak, hogy egyelőre kerüljék a mexikói kiruccanásokat – a fentiek szerint kevés sikerrel.