Angela Merkel: szigorúbban kellene ellenőrizni, ki férhet hozzá a kémszoftverekhez

Angela Merkel: szigorúbban kellene ellenőrizni, ki férhet hozzá a kémszoftverekhez

Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én. MTI/EPA/Clemens Bilan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez, mert fontos, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Angela Merkel csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek az ilyen típusú szoftverekhez, ahol nem biztosított, hogy az igazságügyi hatóságok ellenőrzik azok felhasználását.

Merkel arra a vizsgálatra reagált, amelyből kiderült, hogy az izraeli NSO vállalat által gyártott Pegasus kémprogramot számos esetben használhatták sikerrel újságírók, politikusok és aktivisták megfigyelésére globális szinten. Magyarországon többek között a Direkt36 két munkatársának, vagy a hvg.hu volt újságírójának a telefonját is feltörték, de lehallgathatták egy magyar fotós és Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosának telefonját is.

Az Orbán-kormány képviselői a lehallgatási botrányt firtató kérdésekre eddig leginkább tereléssel vagy tagadással válaszoltak, Gulyás Gergely pedig a csütörtöki Kormányinfón már hisztériakeltésnek nevezte a nemzetközi oknyomozó újságírócsapat által feltárt botrányos ügyet.

További cikkeinket a megfigyelési botrányról itt találja.