A G7 csoport figyelmeztette Kínát

A G7 csoport figyelmeztette Kínát

A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen Joseph Vu tajvani külügyminiszter (b) üdvözli Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét (k) a tajpeji Szungsan repülőtéren 2022. augusztus 2-án (Fotó: MTI/EPA/Tajvani külügyminisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egész térség stabilitását veszélybe sodorhatja Kína válasza az amerikai házelnök tajvani látogatására a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport szerint.

A országcsoport külügyminisztereinek szerdai közleményében kiemelték, hogy a törvényhozók hivatalos nemzetközi látogatásai hozzátartoznak a nemzetközi közösség életéhez, „normális és rutinszerű” aktusok. Ezért Nancy Pelosi tajpeji vizitjét sem lehet „ürügyként használni a Tajvani-szorosban folytatott agresszív katonai tevékenységre”. Peking közelmúltbeli és bejelentett lépései, különösen a tervezett hadgyakorlat és a Tajvan elleni gazdasági szankciók „szükségtelen eszkalációval fenyegetnek” – áll a soros elnök, Németország külügyminisztériuma által kiadott közleményben. Mint írták, Kína nem változtathatja meg a térségbeli viszonyokat „egyoldalúan, erőszakkal”, a Tajvannal összefüggő nézeteltéréseket békés eszközökkel kell rendezni. – Mindenek felet nyugalomra, önmérsékletre, átláthatóságra, a félreértések megelőzése érdekében pedig a nyílt kommunikációs csatornák fenntartására – közölték.

Azt is leszögezték, hogy a Hetek továbbra is képviselik az „egy Kína” elvet, és nem változtatnak a Tajvannal kapcsolatos álláspontjukon.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország, valamint az Európai Unió mint nemzetek feletti intézmény alkotta csoport külügyminiszterei – illetve az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője – egyben megerősítették, hogy változatlanul kiállnak „a szabályokon alapuló nemzetközi rend, a béke és a stabilitás fenntartása mellett a Tajvani-szorosban és azon túl is”.

Nancy Pelosi személyében huszonöt éve először kereste fel Tajvant az amerikai képviselőház elnöke, aki kiemelt helyen, rögtön az elnök és az alelnök után áll az állami protokollsorrendben. A demokrata párti politikus ázsiai körútján járt Tajpejben, kedd este érkezett és szerdán már tovább is utazott Dél-Koreába. Kína a saját területének tartja az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és ellenzi a tajvani vezetők kapcsolatait külföldi politikusokkal.

(MTI)

Címkék: Kína, G7, Nancy Pelosi, Tajvan