A magyar légierő vitte haza az örmény katonákat, akiket Azerbajdzsán elengedett

A magyar légierő vitte haza az örmény katonákat, akiket Azerbajdzsán elengedett

A magyar légierő vitte haza az örmény katonákat (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azerbajdzsán a mai napon öt örmény katona hazaengedéséről döntött, ezzel is bizonyítva elkötelezettségét a régió stabilitása és biztonsága iránt – számolt be róla Szijjártó Péter külügyminiszter közösségi oldalán szerdán.

Mint írta, Magyarország mindig is kiállt Azerbajdzsán területi integritása valamint szuverenitása mellett, „és megadunk minden segítséget ahhoz, hogy a világ ezen térségébe is eljöjjön a béke és a nyugalom időszaka”.

– Ezen törekvésekhez ma ismét tevékenyen tudtunk hozzájárulni. A Magyar Honvédség gépe a déli órákban előbb Bakuban, majd fedélzetén az örmény állampolgárokkal Jerevánban landolt az elmúlt percekben. Az azeri fél nagylelkűségének és a Magyar Légierőnek köszönhetően öt ember ma hazatérhetett a családjához az emberiesség közös értékei jegyében – tette hozzá.

Mint ismert, hatalmas diplomáciai botrányt kavart még 2012-ben, mikor Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az azeri baltásgyilkosként elhíresült Ramil Safarovot, hogy ott folytathassa büntetése letöltését. Safarov ugyanis korábban még Magyarországon gyilkolta meg baltával egy alvó örmény katonatársát. Az azeri férfire viszont hazájában nem büntetés várt, hanem elnöki kegyelem, így szabadon engedték.