A NATO kivonul Afganisztánból

A NATO kivonul Afganisztánból

Richard Mitchell közlegény pacsizik afgán gyerekekkel az ország déli részén található Kalat városa mellett 2012. május 16-án, miután humanitárius segélycsomagokat vitte egy amerikai-román PRT-egység (Fotó: Air Force/Joshua Turner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig – jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében. – Ideje befejezni Amerika leghosszabb háborúját. Itt az ideje, hogy az amerikai csapatok hazajöjjenek – fogalmazott.

Joe Biden azt is elmondta, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonása május 1-jén megkezdődik. Megfogalmazása szerint nem fognak „elhamarkodottan rohanni a kijárat felé”.

– Nem folytathatjuk az afganisztáni katonai jelenlétünket abban a reményben, hogy majd ideális feltételeket teremtünk a kivonulásunkhoz – mondta az elnök, kiemelve, hogy ő a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Volt két republikánus, két demokrata, ő pedig nem ruházza át ezt a felelősséget egy ötödikre.

Ezzel egy időben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a rendkívüli miniszteri szintű NATO értekezletet követően ugyanerről beszélt. Szavai szerint felismerve, hogy nincs katonai megoldás az Afganisztán előtt álló kihívásokra, a szövetségesek úgy döntöttek, hogy május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását. Azt hangsúlyozta, hogy a NATO-erők kivonása Afganisztánból rendezett, összehangolt és megfontolt módon néhány hónap alatt zajlik le. A tálib lázadóknak a kivonulás során a szövetséges csapatok elleni bármifajta támadására a NATO erőteljes válasszal felel.

Szijjártó Péter külügyminiszter már korábban jelezte, hogy Magyarország alkalmazkodik a NATO közös döntéséhez az Afganisztánból való kivonulás ügyében.

(MTI)