A pokoli tűzvész után a leszboszi menekültek az utcákon alszanak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utcán kénytelenek meghúzni magukat a leszboszi menekültek, miután leégett a Moria tábor – derült ki a brit The Guardian cikkéből. Néhány nappal ezelőttig több ezer ember otthona volt, ami a hét közepén szörnyű lángok között pusztult el.

A helyi civil szervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget, a pusztítás óta a rendőrök bármiféle szállás és megfelelő orvosi ellátás nélkül tartják fogva a menekülteket. A Becky's Bathhouse jótékonysági szervezet vezető koordinátora, Annie Petros például arról beszélt, a rendőrség akadályozta abban, hogy a sérült embereket kórházba tudja szállítani.

A Guardian pénteki cikke szerint napokkal később is helikopterek cirkálnak a korábbi tábor felett, próbálva teljesen megfékezni a lángokat. Egyesek próbálkoznak bejutni, hátha valamit még ki tudnak menteni, de a rendőrök csak ingatják a fejüket, próbálkozzanak egy nappal később.

A cikkben megszólalt a 27 éves Somaya, aki Afganisztánban még politológiát tanult, kedd estétől viszont a leszboszi utcákon kénytelen meghúzni magát. Szerda este sokan a bevásárlóközpont bejáratánál, vagy a rendőrség oldalában bújtak össze, miközben az idő már hidegebbre fordult – mesélte már a 19 éves Ali. Bár ételszállítmány többekhez eljutott azok közül, akik elmenekültek a táborból, de Ali például két napja nem evett semmit. Mint mondta, fogalma sincs, mi lesz velük.

Az Orvosok Határok Nélkül munkatársa, Faris Al-Jawad arról számolt be, súlyos állapotokkal kell megküzdeniük, füstmérgezést kapott kisbabákat kezelnek, illetve olyan gyerekeket, akik két napja az utcán aludtak. Szerinte a hatóságoktól ezalatt nagyon kevés segítségre számíthattak.

A közelben élők körében is felkorbácsolta az indulatokat a tűz. Akadnak, akik a menekülteken igyekeznek segíteni, mások azért kampányolnak, hogy semmiképp ne építsék újra a tábort, ami az egyik legnagyobb ilyen létesítmény volt eddig Európában. A leszboszi főváros, Mytilene polgármestere, Stratos Kytelis szintén ellenzi ezt, és azt mondta, a Moria újranyitását semmiképpen nem fogadja el.

Nem sokkal odébb, néhány kilométerre helyezkedik el egy kisebb tábor, a Kara Tepe, egyelőre az itteniek igyekeznek még segíteni a tűz elől elmenekülteket. Viszont azért keveset tudnak tenni, hogy menedéket kínáljanak azoknak, akiknek most semmijük nem maradt.