A sorkötelezettség visszaállítását sürgetik egyre többen Hollandiában

A sorkötelezettség visszaállítását sürgetik egyre többen Hollandiában

Holland katonák várják az indulást az eindhoveni légi támaszponton 2023. október 22-én. (Fotó: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi időben egyre több nyugat-európai katonai vezető beszél arról, hogy egy Európa és Oroszország közti háborúnak jóval nagyobb az esélye, mint eddig, amire már most el kell kezdeni a felkészülést. Pár hete a belga hadsereg vezérkari főnöke, Michel Hofman úgy nyilatkozott: véleménye szerint Európának fel kell készülnie egy Oroszországgal vívott háborúra. A katonai vezető szerint ez nemrég még elképzelhetetlen lett volna, de az, hogy Putyin birodalma átállt háborús gazdaságra, az orosz elnök folyamatosan fenyegetőzik és folytatja a fegyverkezést, aggodalomra ad okot. Hofman szerint az oroszok mindig kétértelműen fogalmaznak, és egyáltalán nem kizárt, hogy – főként, ha Ukrajnában megnyerik a háborút – néhány éven belül Moldova vagy a balti államok felé fordulnak. – Európának meg kell mutatnia, hogy felkészült egy esetleges támadással szemben – fogalmazott a tábornok.

A minap a holland hadsereg vezetője, Onno Eichelsheim hasonló véleményt fogalmazott meg. A tábornok úgy véli, országa honvédelmét jelentősen meg kell erősíteni. „Nem akarok pánikot kelteni – fogalmazott –, de egy orosz-európai konfliktus lehetőségét ma nem lehet kizárni.” Hozzátette: természetesen nem arról van szó, hogy az orosz hadsereg holnapután Hollandia határain sorakozik fel, de Európának elrettentő céllal mielőbb meg kell mutatnia, hogy valamely NATO-ország megtámadása esetén képes válaszcsapásra az oroszokkal szemben.

Egy katonai szakértő úgy nyilatkozott a holland közszolgálati médiának, hogy bár Hollandia meglévő emberanyaga és technikája nagyon jó, de kevés. Az országnak gyenge a hadiipara, eszközei nagy részét külföldről kell beszereznie. Hollandiában 1997-ben szűnt meg a kötelező sorkatonai szolgálat, a hadseregben jelenleg 41 ezer hivatásos és 7000 tartalékos szolgál, amivel az ország nem tesz eleget NATO felé vállalt kötelezettségeinek. Ez különösen annak fényében problémás, hogy Donald Trump, akinek komoly esélye van a novemberi amerikai elnökválasztáson, már bejelentette: az Egyesült Államok nem védi meg Európát egy esetleges konfliktusban. Hollandiában épp ezért egyre többen – köztük az idézett hadseregparancsnok – vélik úgy, hogy időszerű a sorkötelezettség újbóli bevezetése.