A szigor ellenére felfutóban a járvány Ausztráliában

A szigor ellenére felfutóban a járvány Ausztráliában

A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen, a békéért, a szabadságért és az emberi jogokért tüntenek Melbourne-ben 2021. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha ennyi új esetet nem regisztráltak Új-Dél-Wales államban. Komoly vitákat gerjeszt, hogy ennek fényében mi értelme a lezárásoknak. A kormány is enyhítene, ha a beoltott felnőttek száma meghaladná a bő 50 százalékot.

A 25,9 millió lakosú Ausztráliában átlépte az ezret a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma – jelentette hétfőn a brit közszolgálati BBC. Noha a déli szigetország ezzel még mindig az egyik legjobb járványügyi mutatóval bír a fejlett országok között, ám komoly vita van arról, mit érnek a kifejezetten szigorú intézkedések, ha a beoltottak növekvő száma ellenére is soha nem látott mértékben kezdett el terjedni a kór.

Jelenleg Ausztrália lakosságának több mint fele zárlat alatt él, miután a növekvő esetszámok miatt komoly korlátozó intézkedéseket foganatosítottak a legnagyobb városokban, így Sydney-ben, Canberra-ban és Melbourne-ben. A friss adatok szerint a lezárások ellenére a járvány kezdete óta nem látott mértékben terjed a fertőzés, a Sydney-t is magában foglaló Új-Dél-Wales államban az elmúlt 24 óra során 1218 új esetet regisztráltak és négy halottról számoltak be a hatóságok.

A jelentések szerint az országban a delta variáns okozza az esetszámok drasztikus felfutását. Ennek ellenére komoly disputa megy azzal kapcsolatban, mikor és hogyan lehetne nyitni, illetve milyen járványügyi stratégiát kellene követni, hiszen, hiába próbálták, próbálják meg az országot kifelé is elszigetelni, a „zéró-covid” módszer szemmel láthatóan nem működik.

– Nem élhetünk örökké egy barlangban – erről már Scott Morrison kormányfő beszélt, aki jelezte, amennyiben a felnőtt lakosság 70 százaléka, vagy akár a bő ötven százaléka hivatalosan védetté válik, akkor felhagynak a teljes lezárásokkal. Ausztráliában csak az elmúlt időszakban pörögtek fel az oltások: a jelenlegi adatok szerint a felnőttek 34 százaléka védett és 57 százalékuk már legalább a vakcina első adagját megkapta.

Helyi szakemberek azzal számolnak, hogy a járvány októberre tetőzik. A Doherty Institute előrejelzése szerint mire októberre elérik a felnőttek 70 százalékának védettségét, Ausztráliában összesen 389 ezren kapják el a fertőzést és 1500-ra lesz tehető azok száma, akik a járvány kezdete óta a koronavírus következtében vesztik életüket.

Több szövetségi állam, így Queensland és Nyugat-Ausztrália vezetése ugyanakkor ennél is borúlátóbb. Szerintük a még júliusban kiadott járványügyi-modellt még úgy alkották meg, hogy nem vették figyelembe milyen gyorsan fog terjedni a delta variáns. A Sydney-ben megfigyeltek pedig sokkal súlyosabb adatokat jeleznek előre.

E két tagállamban, valamint másik háromban – Nyugat-Ausztráliában, Tasmaniában és az Északi területen – a hivatalos adatok szerint most vagy nincsen jelen a vírus, vagy mindössze néhány új esetről tudnak, miután lezárták a belső határaikat.