A szigorú covidszabályozás veszélyezteti Hongkong globális vezető státuszát

A szigorú covidszabályozás veszélyezteti Hongkong globális vezető státuszát

Munkagépek dolgoznak Szingapúrban egy ipari övezetben 2017. február 21-én (Fotó: Reuters/Edgar Su)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb a szakadék Ázsia két nagy pénzügyi központja között a világjárvány kezelésében és mindez Hongkong helyzetének megrendüléséhez vezethet – adott róla hírt a The Straits Times.

A tudósítás szerint Szingapúr egyre rugalmasabban áll a világjárvány okozta helyzethez. Lazít a korlátozásokon, a városállam miniszterelnöke hétvégi televízió-interjújában például elmondta, a lezárások nem maradhatnak fenn bizonytalan ideig, a lakosoknak pedig fel kell készülniük arra, hogy találkozni fognak covidos esetekkel. Ezzel szemben a cikk által idézett hongkongi cégvezető úgy nyilatkozott, egyetlen haláleset is komoly aggodalomra adhat okot, ugyanis náluk a kínai zéró tolerancia elvét követik. 

Mindez szakértők szerint komoly aggodalomra ad okot Hongkong regionális pénzügyi központi szerepével kapcsolatban. A városállamban zajlott 2019-es tüntetéssorozat óta ellenvélemény kifejtésére nem sok lehetőség van, vezetői igyekszenek Peking kedvét keresni, ez a jelenlegi járványügyi szabályozásban is nyomon követhető. Huszonegy napos hotelkaranténba terelnek minden Hongkongba érkezőt, ez alól a teljesen beoltott helyi lakosok sem kivételek, ugyanakkor Szingapúr egyre bővíti a karanténkötelezettség alól kivett országok listáját. 

A cikk szerint az amerikai és az európai kereskedelmi kamarák is azt tapasztalják, tagjaik közül egyre többen gondolkodnak a kínai befolyás alatt álló városállam elhagyásán, és sokan inkább Szingapúrba mennének. Bár a bevándorláspolitika és a cégek, bankok ellenőrzése ott is szigorú, mégis igyekeznek megragadni az alkalmat, hogy a rivális Hongkongtól egyre több üzleti lehetőséget vonzzanak magukhoz. 

Címkék: Szingapúr, Hong Kong, covid