A WHO azt javasolja Ukrajnának, hogy semmisítse meg a laboratóriumi kórokozókat

A WHO azt javasolja Ukrajnának, hogy semmisítse meg a laboratóriumi kórokozókat

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) genfi székháza (Fotó: Yann Forget/Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolta Ukrajnának, hogy semmisítsen meg minden veszélyes kórokozót a kutatólaboratóriumokban –írja a Reuters. Attól tartanak ugyanis, hogy az orosz támadások miatt véletlenül kiszabadul egy kórokozó, és valamilyen veszélyes betegség kezd el terjedni az ukrán lakosság körében.

Ukrajnában is vannak közegészségügyi laboratóriumok, ahol veszélyes emberi és állati betegségeket, köztük az új típusú koronavírust is vizsgálják. 

Biztonsági szakemberek szerint a kiszélesedő orosz támadással egyre nagyobb az esélye annak, hogy laboratóriumokban keletkeznek károk, így fennáll a veszély, hogy egyes kórokozók kiszabadulnak.

A laboratóriumok most amúgy is az Oroszország és a Nyugat közötti propagandaháború középpontjában állnak, mivel Moszkva azzal vádolja Ukrajnát, hogy amerikaiak által működtetett biológiai és vegyi fegyvereket gyártó létesítményeknek ad otthont, sőt „szlávirtó” vírussal kísérleteztek.

A Reutersnek nyilatkozó WHO-tisztviselő nem árulta el, hogy mikor adták a tanácsot, és azt sem, hogy milyen kórokozók és toxinok vannak az ukrán laboratóriumokban.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!