Alakul Biden kormánya, kinevezték az új védelmi minisztert

Alakul Biden kormánya, kinevezték az új védelmi minisztert

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épülete (Fotó: Touch Of Light)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai szenátus pénteken jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a védelmi miniszteri tisztségre, és ezzel a 67 éves nyugalmazott tábornok lesz a Pentagon első fekete bőrű vezetője.

Austin egyúttal Joe Biden új amerikai elnök leendő kormányának első tagja, akinek kinevezésére a felsőház rábólintott. Szinte egyhangúlag szavazták meg a védelmi tárca élére: 93 támogató és két ellenszavazatot kapott az MTI beszámolója szerint.     

Austin kinevezését nehezítette, hogy az előírt hét helyett csupán négy évvel korábban szerelt le, így a kongresszusnak kivételt kellett tennie esetében. A szabályok szerint a védelmi miniszternek civilnek kell lennie, illetve ha szolgált katonaként, akkor kinevezése előtt legalább hét évvel távoznia kellett a hadsereg kötelékéből. A kongresszus korábban is tett már kivételt: négy éve, Donald Trump előző elnök első védelmi minisztere, Jim Mattis esetében szintén eltekintettek az előírásoktól.     

Austin miniszterjelölti meghallgatásán azt mondta: küzdeni fog a szexuális támadások felszámolásáért a hadseregen belül, illetve azért, hogy megtisztítsák a hadsereget a rasszistáktól és a szélsőségesektől, és olyan légkört teremtsenek, amelyben alkalmasság alapján bárki lehetőséget kaphat az ország szolgálatára. A leendő védelmi miniszter további céljai között szerepel, hogy megerősítse az Egyesült Államok és partnerei közötti kapcsolatokat. Austin Kínát tartja az egyik legnagyobb kihívásnak.     

A szenátus előző nap elfogadta Avril Haines jelöltségét a nemzeti hírszerzési igazgatói tisztségre. Haines az első nő ebben a pozícióban. Pénteken a felsőház pénzügyi bizottsága egyhangúlag megszavazta Janet Yellen pénzügyminiszteri jelöltségét, aminek köszönhetően Yellen karnyújtásnyira került attól, hogy ő legyen az amerikai pénzügyi tárca első női vezetője. Biden azt ígérte, hogy kormánya az Egyesült Államok sokszínűségét fogja tükrözni.