Amerikai figyelmeztetés Izraelnek

Amerikai figyelmeztetés Izraelnek

Gáza város al-Karama kerülete (Fotó: AFP via Europress/Mohammed Abed)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok megvonja katonai támogatásának egy részét Izraeltől, ha nem növelik a humanitárius segélyekhez való hozzáférést a Gázai övezetben – erről levélben tájékoztatta az Egyesült Államok Izraelt

A BBC szerint az Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter által aláírt levélben arról írnak, hogy Izrael a múlt hónapban megtagadta vagy megakadályozta az észak és dél közötti humanitárius szállítmányok közel 90 százalékát. Izrael korábban azt nyilatkozta, hogy a Hamász északi fegyvereseit célozza, és nem akadályozza a humanitárius segélyek bejutását.

Egy izraeli tisztviselő szerint az ország „komolyan veszi ezt az ügyet”, és foglalkoznak „a felvetett aggodalmakkal”.Hétfőn a Gázába vezető átkelőket kezelő izraeli katonai szerv, a Cogat azt mondta, hogy az Erez átkelőn 30, segélyeket szállító teherautó lépett be Gáza északi részére. Ezt megelőzően az ENSZ szerint két hétig nem érkezett élelmiszersegély északra.

Az Egyesült Államok fenyegetését a támogatás megvonásáról valószínűleg komolyan veszik majd, miután ők Izrael legnagyobb fegyverszállítója. A levél szerint Izraelnek most 30 napja van rá, hogy egy sor konkrét intézkedést hozzon a segélyszállítmányokat illetően.

Címkék: Izrael, Amerika, Gáza