Magyarországon keresztül tiltakozik Irán az uniós szankciók ellen

Magyarországon keresztül tiltakozik Irán az uniós szankciók ellen

Teherán felülnézetből (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország nagykövetét idézte be Irán külügyminisztériuma, hogy tiltakozzon a hétfőn kivetett uniós szankciók ellen – számolt be a Reuters az iráni állami média tájékoztatásáról. A perzsa államnak a közlés szerint a soros uniós elnökség miatt jutott eszébe épp Magyarországot választani erre.

Az Európai Unió hét személlyel és hét szervezettel, köztük az Iran Air légitársasággal szemben vezetett be szankciókat. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsa ugyanis szeptemberben arról számolt be: Iránból is érkeznek rakéták Oroszországba. Nagy-Britannia szintén szankciókat vetett ki Iránra.

A keleti ország ugyanakkor visszautasítja, hogy rakétákat szállítana Oroszországnak. Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Esmaeil Baghaei szerint bizonyítékok nélkül állítják a nyugatiak, hogy beavatkoztak volna a konfliktusba. Irán szerint a kivetett szankciók ellentétesek a nemzetközi joggal is, és nem vezetnek szerintük sehová.

Az Iran Air közben be is szüntette az Európába induló járatait, miután már egyébként sem kapja meg a szükséges repülési engedélyeket. Vlagyimir Putyin egyébként múlt pénteken tárgyalt Moszkvában Maszúd Peszeskján iráni elnökkel, utána pedig azt mondta, a világ mostani eseményeit mindketten nagyon hasonlóképp látják.