Sorra állnak be a jelölést elfogadó Kamala Harris mögé a demokrata párt nagyágyúi

Sorra állnak be a jelölést elfogadó Kamala Harris mögé a demokrata párt nagyágyúi

Kamala Harris amerikai alelnök felszólal az 58. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia második napi tanácskozásán Münchenben 2022. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Kamala Harris alelnök Joe Biden bejelentése után kijelentette, hogy „megtiszteltetés” számára, hogy megkapta az elnök támogatását, és szándékában áll „kiérdemelni és megnyerni” a demokraták elnökjelöltségét. Sorra állnak be mögé a befolyásos demokrata párti politikusok és közéleti szereplők.

„Megtiszteltetés számomra, hogy az elnök támogatja, és szándékomban áll kiérdemelni és megnyerni a jelöltséget” – írta Kamala Harris közleményében, melyet a Biden–Harris-kampány oldalán adott ki. „Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy egyesítsem a demokrata pártot – és egyesítsük nemzetünket –, hogy legyőzzük Donald Trumpot és szélsőséges Projekt 2025 programját" – ígérte.

Harris köszönetet mondott Bidennek szolgálatáért, méltatva örökségét és azt a „megtiszteltetést”, hogy mellette szolgálhatott. „Ezzel az önzetlen és hazafias cselekedettel Biden elnök azt teszi, amit egész életében tett: az amerikai népet és hazánkat mindenek fölé helyezi” – fogalmazott. Megjegyezte, hogy a választások napjáig 107 nap van hátra. „Együtt fogunk harcolni. És együtt fogunk győzni” – ígérte.

A BBC névtelenséget kérő forrása szerint Kamala Harris a közleménye kiadása után elkezdte felhívni a kulcsfontosságú demokrata tisztségviselőket, törvényhozókat és kormányzókat, hogy támogatásukat kérje. 

Demokraták Harris mögött

A Biden-Harris kampány hivatalos közösségi média fiókját az X-en, a @BidenHQ-t átkeresztelték @KamalaHQ-ra. Ez egy újabb jele annak, hogy a Biden elnök kampánya körüli apparátust milyen gyorsan alakítják át Harris támogatására – írta a BBC. A kampánycsapat a bejelentés után már ki is küldte az új adománygyűjtő leveleket a Harris-kampány támogatására. Az ActBlue pedig, amely nyilvános adományokat juttat el a demokrata jelöltekhez, azt közölte, hogy Harris kampányának elindítása óta, 5 óra alatt, 46,7 millió dollárt gyűjtöttek össze a támogatóktól – ez pedig a 2024-es ciklus legjobb napi eredménye. 

Biden bejelentései – hogy visszalép az elnökjelöltségtől, majf hogy alelnökét ajánlja maga helyett – után sorra jelentették be befolyásos demokrata politikusok és támogatók, hogy támogatják Kamala Harrist. Így tett a korábbi kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom, Elizabeth Warren szenátor, Alexandria Ocasio-Cortez, Pete Buttigieg közlekedési miniszter. A sztárok közül Katy Perry énekes és Jamie Lee Curtis színésznő is beállt Harris mögé.

Joe Biden szombat este magához hívatta két legközelebi tanácsadóját és velük beszélte át a lehetőségeket, majd a tanácskozás végén közölte velük, hogy kiszáll és megkérte őket, hogy kezdjék meg a vasárnap délután közzéteendő levél megfogalmazását. Vasárnap reggel megerősítette ezt a döntést, és elkezdte felhívni a legfontosabb szereplőket, majd egy perccel azelőtt, hogy a hír felkerült az X-fiókjára, kibővítette a kört a vezető munkatársaival – értesült a CNN. Vasárnap többször egyeztetett a nap folyamán Kamala Harrisszel is, mielőtt kiadta a közleményt .

A Demokrata Párt 57 állami pártvezetőjének „elsöprő többsége” megszavazta Kamala Harris támogatását, hogy Joe Biden helyére jelöltesse magát – közölte az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége (ASDC). „Büszke vagyok arra, hogy az állami pártelnökök, alelnökök és ügyvezető igazgatók országszerte elsöprő többséggel egyesülnek Kamala Harris alelnök mögött” – áll a szervezet elnöke, Ken Martin az X-en közzétett nyilatkozatában. Az ASDC feladata az állami szintű demokrata pártok és tagszervezetek képviselete a Demokratikus Nemzeti Bizottságban – a párt irányító szervezetében, amely felügyeli az elnökjelölési folyamatot.

Barack Obama viszont nem állt be Harris mögé, üdvözölte Joe Biden döntését és méltatta, de nem nevezte meg a jelenlegi alelnököt, mint leendő jelöltet, akit támogat.

A BBC kommentárja szerint ahogy egyre több demokrata vezető jelzi, hogy támogatja Kamala Harris alelnököt, egyre nehezebb lesz másszámára, hogy komoly, érdemi kihívást intézzen ellene, és azt állítsa, hogy neki kellene a párt jelöltjének lennie. Biden néhány héttel ezelőtti katasztrofális vitaszereplése után sok szó esett arról, hogy lehetne-e egy „nyílt konvenció” vagy egy „mini-előválasztás”. Olyan emberek, mint Josh Shapiro, Gavin Newsom és Gretchen Whitmer mind szóba kerültek, mint lehetséges jelöltek. Ha Biden egy hónappal ezelőtt visszalépett volna, sokkal valószínűbb lett volna egy ilyen verseny esélye. De most, hogy Harris alelnök megkapta pártja vezetőségének nagy részének támogatását, a kérdés, amit ma este sok demokratától hallani, nem az, hogy „Ki lesz a jelölt?”, hanem inkább az, hogy „Kit választhatna a saját alelnökének?”.

Gretchen Whitmer michigani kormányzó nem fogja kihívni Harrist – jelentette az amerikai média egy, a terveit ismerő forrásra hivatkozva. Őt a Biden helyére pályázó egyik legfőbb esélyesnek tartották, de az AP Newsnak a hónap elején azt mondta, hogy akkor sem indulna az elnökjelöltségért, ha Biden visszalépne. A New York Times riportere szerint ráadásul Whitmer a nap folyamán csatlakozott Harris kampányhívásához. A CNN három, a hívásokról közvetlenül tudó forrás szerint is csatlkaozott Whitmer a Harris for President kampánystábjának vasárnap esti hívásaihoz. Viszont azt is megjegyezték, hogy nyilvánosan még nem állt ki Harris indulása mellett. 

Augusztus 19-én kezdődik Chicagóban a Demokraták Nemzeti Konvenciója, ahol Bident hivatalosan 3939 küldött jelölte volna. Az új helyzetben a demokratáknak kevesebb mint egy hónapjuk marad arra, hogy eldöntsék, ki lépjen Biden helyére, és alig négy hónapjuk marad arra, hogy az új demokrata elnökjelölt egy sikeres kampányt folytasson Trump ellen.