Hónapok óta nem tudni, mi van a bebörtönzött belarusz aktivistával

Hónapok óta nem tudni, mi van a bebörtönzött belarusz aktivistával

Marija Kolesznyikova (Fotó: X/Maria Kalesnikava)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapok óta nem tudni, egyáltalán életben van-e a 11 éves börtönbüntetésre ítélt belarusz ellenzéki aktivista, Marija Kolesznyikova – szemlézte a Telex az AP hírét. A nő utoljára tavaly februárban üzent a fogvatartási intézményből, azóta a családját és a barátait sem engedték oda hozzá. Minszkben élő édesapja, Alekszandr Kolesnyikov az AP-nek azt mondta: hiába próbálja hónapok óta meglátogatni a lányt a Gomel melletti börtönben. Az őrök sosem engedik be a lányához, legutóbb pedig már a börtönigazgató mondta neki: ha lánya nem hívja fel, vagy nem ír, az azt jelenti, hogy nem akar vele találkozni. Ez persze erősen megkérdőjelezhető, az apa szerint viszont lánya súlyos beteg.

Marija Kolesznyikováról az utolsó információ, hogy rabtársai hallották orvosi segítségért könyörögni a cellájában. Idén májusban vagy júniusban kórházba is került, de nem tudni, hogy ezt követően mi történt. Egy augusztusban szabadult rab azt is nyilatkozta, hat hónapig egyáltalán nem hallotta, hogy társa beszélt volna az őrökkel. Marija Kolesznyikova nővére, a Belaruszból azóta emigrált Tatjána Homics korábbi raboktól úgy tudja, 180 centiméteres testvére a börtönben 45 kilósra fogyott. Szerinte lassan megölik őt, ilyen körülmények között senki nem maradhat életben.

Marija Kolesznyikova korábban fuvolaművész volt, majd több ezer társával együtt a 2020-as elnökválasztás utáni tüntetések miatt vették őrizetbe. A tiltakozók szerint Alekszandr Lukasenkát csalással választották újra. A belarusz hatóságok a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel vádolták a tüntetések egyik arcává vált Kolesznyikovát is. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága többször követelte már, hogy a hatóságok hozzanak védelmi intézkedéseket Kolesznyikova és más, elzártan tartott politikai foglyokkal kapcsolatban. Az Európai Parlament pedig szeptemberben arra szólított fel, hogy Belarusz engedje szabadon az összes politikai foglyot.