Az amerikai járványügy igazgatója szerint Trump Covid-főtanácsadójának minden szava téves

Az amerikai járványügy igazgatója szerint Trump Covid-főtanácsadójának minden szava téves

Robert Redfield, a CDC igazgatója (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robert Redfield, az amerikai Betegségellenőrző és-megelőző Központ (CDC) igazgatója, amely nagyjából a Nemzeti Népegészségügyi Központ funkcióját látja el. Redfield éppen egy kereskedelmi repülőjárattal utazott, amikor útitársának arról beszélt, hogy Scott Atlas kizárólag butaságokat képes beszélni a koronavírusról (konkrétan azt mondta, hogy „minden, amit mond, az téves”).

Ebben csak az a kellemetlen, hogy Atlas a Trump elnöknek járványügyi tanácsokat adó tanács frissen kinevezett tagja. Mindezt véletlenül(?) végighallgathatta a közelben ülő Monica Alba, aki az NBS News riportere. Redfield azt is elmondta, hogy nagyon aggasztja, hogy Atlas folyton félrevezető információkat oszt meg a lakossággal.

Atlas úgy lett elnöki Covid-tanácsadó, hogy semmilyen szakmai tapasztalata nincs a fertőző betegségekkel, vírusokkal, járványokkal kapcsolatban, hanem radiológus. Viszont Trump kedvenc tévécsatornája, a Fox News állandó szakértője. Trump elnök augusztusban nevezte ki, és azóta számos szakértő kelt ki felháborodva az általa hangoztatott totálisan rossz – és a pozíciójából adódóan – hatalmas közegészségügyi veszélyt jelentő nézetei ellen.

Scott Atlas (Fotó: University of South Florida)

Redfield megerősítette az NBC-nek, hogy valóban Atlasról beszélt. A CDC sem cáfolta, hogy az igazgató valóban azokat mondta, amit a riporter hallott, bár annyit jegyeztek meg, hogy Alba „csak a beszélgetés egyik felét hallotta”. Minthogy a CDC az utóbbi időszakban többször nyíltan is ellentmondott járványügyi kérdésekben a Fehér Háznak, felmerülhet, hogy az igazgató direkt beszélt az NBC-riporter számára jól hallhatóan, vagyis így szivárogtatta ki a CDC hivatalos közleményeként nem publikálható meggyőződését.

Atlas az utóbbi hetekben meglehetősen meredek állításokat fogalmazott meg, amelyeket állami járványügyi szakember szájából nem igen hallani – mondanivalója inkább a Facebookon praktizáló bukott orvosok, gyógyszerészek és vitaminipari vállalkozók kártékony butaságaival rokonítható. Például felemelte a szavát a maszkviselés ellen, és nagy híve a nyájimmunitásnak (amiről már ezerszer bebizonyították, hogy csak borzalmasan sok halott árán lehetne megközelíteni, és a koronavírus ellen kialakuló csupán időleges immunitás miatt így sem használna semmit). Emellett kijelentette, hogy a fiatalok és az egészségesek megfertőződésével nem kell törődni.

Bár Atlas közleménye szerint minden megnyilvánulását alátámasztja a tudomány, ezzel nem értenek egyet például saját munkahelye, a Stanford Egyetem orvosai és kutatói. Az egyetem orvosi karának 78 munkatársa írta alá azt a nyílt levelet, amelyben elhatárolódnak Atlastól. „Számos kijelentése és vélekedése szembemegy a tudományos ismeretekkel, és ily módon aláássa a közegészségügyi hatóságok erőfeszítéseit, illetve a hiteles tudományt, aminek a hatékony közegészségügyi irányelveket kellene meghatározniuk” – írják a levélben.