Hihetetlen hőség tombol Indiában és Pakisztánban

Hihetetlen hőség tombol Indiában és Pakisztánban

Tomboló hőség Indiában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az indiai szubkontinensen napok óta elviselhetetlen a forróság, és ez a következő napokban csak fokozódni fog. Indiában 38-43, Pakisztánban akár 43-48 fokra is felmehet napközben a hőmérséklet.

Az Indiai Unió mind a 28 tagállamában hőségriadót hirdettek az elmúlt hetekben kezdődött és egyre erősödő forrósága miatt, számolt be róla a New York Times. Az emberek, az állat- és növényvilág egyformán szenved az elviselhetetlen forróságtól, és messzi vagyunk még a monszunszezontól, még több hét, mire a hűsítő monszunesők megérkeznek, hogy megkönnyebbülést hozzanak a helyenként 40-45 fokos, és az előrejelzések szerint a következő napokban akár 45-50 fokot is elérő hőségtől.

A globális felmelegedés időszakában egyáltalán nem meglepő, hogy a szokásosnál magasabb értékeket lehet mérni, és az sem, hogy sűrűsödnek a hőséghullámok Délközép-Ázsiában. Az elmúlt 20 évben négy hőhullám érte Indiát, 2002-ben, 2015-ben, 2016-ban és legutóbb 3 éve, 2019-ben, minden esetben április-májusban vagy május-júniusban, a legutóbbi alkalmat kivéve a hőhullámok minden esetben több ezer halottat is jelentettek. Indiában és Pakisztánban a valaha volt 15 legmelegebb nyárból 11-et az elmúlt 20 évben mértek.

Az extrém időjárási jelenségekkel foglalkozó Maximiliano Herrera szerint április 28-án a két országban a napi maximális hőmérséklet 45,8 és 47,5 Celsius fok volt. Szerinte a következő három napban érik el a hőmérsékleti csúcsok a maximumot.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület évek óta adja ki a figyelmeztetéseit arról, hogy amennyiben nem változtatunk az energiafelhasználásunkon, akkor a felmelegedés extrém mértékű lesz, amibe fizikailag és mentálisan is belerokkanhatunk.