Az oroszok ajánlatot tettek a Pfizernek

Az oroszok ajánlatot tettek a Pfizernek

Az asszisztens elõkészíti a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjait tartalmazó ampullákat a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szputnyik V vakcina hatékonysága 83 százalékos az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) delta variánsa ellen – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak Moszkvában szerdán, az első orosz oltóanyag hivatalos bejegyzésének első évfordulóján. Murasko szerint a Szputnyik V-vel való beoltottság több mint 95 százalékban véd meg a nehéz lefolyású Covid-19-től. Az első orosz vakcina használatát mára 69 országban engedélyezték, amelyek összlakossága 3,7 milliárd.

Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) azzal a javaslattal fordult a Pfizerhez, hogy folytasson klinikai kísérleteket annak megállapítására, alkalmazható-e a Szputnyik Light az amerikai cég vakcinájának boostereként, vagyis az első két Pfizer-vakcinadózis hatását erősítő harmadik oltási adagként.

„A delta variánstól megbetegedettek számának növekedése az Egyesült Államokban és Izraelben azt mutatja, hogy az mRNS-vakcináknak heterogén erősítőre van szükségük az immunválasz megerősítéséhez és meghosszabbításához. A Szputnyik V úttörő ebben a megközelítésben a vizsgálatok kombinációjában, és 83,1 százalékos hatékonyságot mutat a delta ellen. Az RFPI ma azt javasolja, hogy a Pfizer kezdjen vizsgálatokat a Szputnyik Lighttal booster minőségben” – áll az orosz szuverén alapnak a Szputnyik V hivatalos Twitter-oldalán közzétett nyilatkozatában.

Az RFPI preprint (nem lektorált publikáció) formájában közzétett kutatási adatokra hivatkozva azt állította, hogy a Pfizer hatékonysága a deltával szemben 42 százalékos lehet. Az alap közleményében emlékeztetett arra, hogy a Szputnyik V volt az első olyan új koronavírus elleni vakcina, amely heterogén erősítést, úgynevezett „vakcinakoktélt” alkalmazott, vagyis védőoltásai két különböző adenovírus-vektort tartalmaztak, ellentétben a többi vakcinával, amelyeknél ugyanazt az injekciót kétszer adják be.

Az RFPI az Interfax hírügynökség szerint elsőként ajánlott fel együttműködést más vakcinagyártóknak: 2020. november 23-án az AstraZenecának javasolta vakcinakombinációs vizsgálatok lefolytatását. Ilyen kutatásokat egyebek között Azerbajdzsánban, az Egyesült Arab Emírségekben és Argentínában folytattak, amelyek az RFPI szerint bebizonyították ennek a megközelítésnek a hatékony és biztonságos mivoltát.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet vezetője az Izvesztyija című napilapnak kijelentette, hogy kész a klinikai tesztelésre a Szputnyik V nazális változata. Elmondta, hogy a szervezetbe az orron át bepermetezhető készítmény voltaképpen az oltóanyag második összetevője.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a szerdai hivatalos adatok szerint 21 571-gyel, 6 512 859-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,33 százalék, az új esetek 8,1 százaléka volt tünetmentes. A halálos áldozatok száma 799-cel 167 241-re, a felépülteké pedig 20 067-tel 5 808 777-re nőtt. Az aktív esetek száma 536 841. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 170,1 millió, az elmúlt napon pedig 388 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 256 373 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(MTI)