Az RMDSZ kezdeményezi, hogy újra lehessen medvékre vadászni Romániában

Az RMDSZ kezdeményezi, hogy újra lehessen medvékre vadászni Romániában

Képünk illusztráció! Medvék (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román szenátus elfogadta hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett törvénytervezetet, amely a medvevadászatot újraengedélyezve megelőzési és beavatkozási kvótákat ír elő a romániai állományra – közölte az RMDSZ sajtószolgálata. A tervezetet még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

A Tánczos Barna volt román környezetvédelmi miniszter által benyújtott, 103 kormánypárti és ellenzéki honatya által támogatott jogszabálytervezet ismét lehetővé tenné a vadászatot: 426 medve kilövését megelőzési, 55-ét beavatkozási céllal engedélyezi – írja közleményében az érdekvédelmi szervezet. A tervezet szaktanulmányra hivatkozva megállapítja, hogy Romániában folyamatos a medvepopuláció túlszaporodása, a nagyvadak természetes élőhelyüket elhagyva veszélyt jelentenek az emberi életre, javakra, és az egyre gyakoribb medve-ember interakció a faj szempontjából is káros.

Tánczos Barna, Hargita megyei szenátor szerint a román kormánynak folytatnia kell a minisztersége idején a környezetvédelmi tárca élén kezdeményezett intézkedéscsomag gyakorlatba ültését. Azonnali beavatkozás szükséges a veszélyes medvékkel szemben, folytatni kell a villanypásztor beszerzését támogató programot, kifizetni a medvék okozta károk utáni kártérítést. A bukaresti kabinetnek emellett az állománybecslést is rendszeresen el kell végeztetnie.

Az RMDSZ sajtóosztálya szerint a tervezet az azonnali beavatkozásról szóló sürgősségi kormányrendeletet és a vadászati törvényt egészíti ki. Előírja, hogy medvék kilövésekor a vadásztársulatoknak genetikai mintát kell venni, és tiltja a kapitális hímek és a bocsos anyamedvék kilövését.

Romániában 2016-ben tiltották be a medvevadászatot, jelenleg csak beavatkozási céllal lehet kilőni a védett ragadozót, akkor, ha emberéletet veszélyeztet. A szaktárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek. Sajtóbeszámolók szerint például az elmúlt időszakban több kalotaszegi településen, a többi között a Kolozsvártól 15 kilométerre található Méra utcáin is láttak medvét.

(MTI)

Címkék: RMDSZ, Tánczos Barna