Az ukrán külügyminiszter sürgette az EU-t az Oroszország elleni olajembargó bevezetésére

Az ukrán külügyminiszter sürgette az EU-t az Oroszország elleni olajembargó bevezetésére

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben, 2022. április 7-én (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sürgette szerdán Ukrajna európai uniós partnereit Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, hogy mihamarabb vessenek ki embargót az orosz energiahordozókra, és úgy vélte, hogy akik ellenzik ezeket a lépéseket, valójában cinkossá válnak Oroszország ukrajnai bűneiben. Erről a tárcavezető a Jevropejszka Pravda hírportál szerint egy tévéműsorban beszélt, kommentálva az EU-ban folyó vitákat a hatodik szankciócsomagról, amelynek alapját az olajembargónak kellene képeznie.

– Most egy abszurd helyzetet figyelhetünk meg: az EU egyik kezével támogatja Ukrajnát, pénzügyi segítséget nyújt, különféle szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, erőforrásokat mozgósít Ukrajna fegyverellátására, ugyanakkor továbbra is fizet Oroszországnak a gázért és az olajért, táplálva ezáltal az orosz hadigépezetet. Amíg Oroszország továbbra is eurómilliárdokat kap az uniótól, nem tudjuk összetörni a hadigépezetét – hangsúlyozta Kuleba, egyúttal üdvözölte az olajembargóról folyó egyeztetések folytatódását. Annak nem örült, hogy 6-8 hónapot csúszik az embargó bevezetése, de szavai szerint a semminél ez is jobb. – Egy dolgot szeretnék világosan elmondani: ha Európában bármely ország továbbra is ellenzi az orosz olajra vonatkozó embargót, akkor minden okunk megvan arra, hogy azt mondjuk: ez az ország cinkos az Oroszország által Ukrajna területén elkövetett bűncselekményekben. A nevükön kell nevezni a dolgokat, és kimondani az igazságot. Bármilyen érvük is legyen, ha az olajembargó ellen szólnak, az azt jelenti, hogy Oroszország oldalán játszanak, és osztoznak a felelősségben mindazért, amit (Oroszország) Ukrajnában tesz – fogalmazott.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ugyanakkor a BBC Hard Talk című műsorának leszögezte: Magyarország meg fogja vétózni az Európai Unió javaslatát.

(MTI)