Bergamóból a hadsereg folyamatosan szállítja el a templomból a holttesteket

Bergamóból a hadsereg folyamatosan szállítja el a templomból a holttesteket

A halálozási rovat több oldalt tesz ki az Eco di Bergamo című bergamói újságban (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaszországban drámai a helyzet a koronavírus-járvány miatt: eddig összesen 7 503-an hunytak el, 23 112 beteg szorul ápolásra, 3 489 beteg van intenzív osztályon. Otthoni karanténban 30 920 ember van. A felgyógyultak száma 9 362.

A Repubblica folyamatosan frissülő online térképe nem csupán a fertőzötteket tünteti fel, hanem dokumentálja azt az elképesztő erőfeszítést is, amelyet az azonosításuk érdekében tesznek az olasz hatóságok. A nagyjából Magyarország lakosságával megegyező lélekszámú Lombardiában eddig több mint 80 000 tesztet végeztek – szemben a magyar kormányzati tájékoztató honlapon honlapon olvasható 6 817 mintavétellel.

Ennek ellenére Andrea Crisanti, olasz virológus szerint ezek a számok sem tükrözik a valós helyzetet. – A vészhelyzetet alul értékeltük. Olaszországban 450 000 beteg lehet – közölte. A londoni Imperial College szakembere szerint csak Lombardiában nagyjából 250 000 fertőzött lehet, a gócpontokat pedig teljesen el kellene szigetelni. – Az az igazság, hogy az egyetlen biztos adat a halálozások száma. Onnan lehet kiindulni, hogy megbecsüljük, hányan lehetnek ténylegesen fertőzöttek. Mindig rájövünk, hogy a helyes számok sajnos jóval nagyobbak annál, amiről olvasni lehet, hiszen csak azokat az eseteket veszi figyelembe, amelyre már felfigyeltünk, így nincs sok értelme egy ilyen adatnak – közölte.

Bergamóban különleges orvosi egységek járják végig a koronavírusos betegek otthonait

Bergamóból a hadsereg folyamatosan szállítja el a templomból a holttesteket – nincs hely a halottasházban, krematóriumban. A fertőzés terjedésének megállításához különleges orvosi egységeket hoztak létre, amelyek házhoz mennek, így a kórházakat is tehermentesítik. A háziorvosok telefonon fogadják a betegek hívásait, és ők értesítik a különleges orvosi egységeket, ha olyan esettel találkoznak, amelyik elkerülhetetlenné teszi az orvos-beteg találkozást. Ezt azért is igyekeznek minimalizálni, mert a járvány kezdete óta immár 31 orvos hunyt el.

A videón érdemes megfigyelni, milyen felszerelésben végzik munkájukat ezeknek az egységeknek az orvosai – erre kellene itthon is napokon belül felkészülni.

A koronavírus által talán leginkább sújtott térségbe orvosok, ápolók és fertőtlenítéssel foglakozó szakemberek érkeznek Oroszországból – számolt be a Bergamo News. Folyamatban van a milánói vásároknak helyszínül szolgáló területen is egy kórház felépítése, amelyet jelentős részben olasz milliomosok adományaiból készülne el, és a tervek szerint napokon belül megnyitna – írja a La Stampa. Egyetlen cég, a Fidim Srl, 260 lélegeztetőgéppel támogatja a létesítményt.

Aki nem tartja be az országban kihirdetett különféle korlátozásokat, megszegi a karantént, súlyos büntetésekre számíthat. Legalább 400 eurós és maximum 3000 eurós (egymillió forintos) büntetés jár annak, aki megszegi a karantén szabályait. Ha pedig olyan személy sérti meg a karantén korlátozó intézkedéseit, aki koronavírussal fertőzött, egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat – foglalja össze a Corriere della Sera a kormány legfrissebb intézkedéseit.