Csúcspozíciót veszíthet Brüsszelben Orbán

Csúcspozíciót veszíthet Brüsszelben Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2023. július 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elegük van az uniós vezetőknek Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával szembeni folyamatos obstrukciójából, ezért azzal tervezik büntetni, hogy Magyarországnak gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban – írta a Politico három magasrangú diplomata információi alapján. Magyarország a következő ciklusban is szeretné megtartani a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciót, ami Ukrajna csatlakozásának előkészítésére is jelentős befolyással bírna, ám a többieknek nincs kedvük ahhoz, hogy Várhelyi Olivér jelenlegi biztos ugyanebben a pozícióban folytassa a munkát, sőt, „szó sem lehet arról, hogy Magyarország kezében bármilyen erős megbízás legyen” – állítja a három diplomata.

Emlékeztettek, hogy Orbán Viktor az elmúlt hónapokban megkísérelte blokkolni az Ukrajnának nyújtott segélyek megszavazását, és veszélyeztette a csatlakozási tárgyalásokat is, emellett az uniós vezetők továbbra is aggódnak, hogy a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségese az EU-ban. Várhelyit pedig azzal vádolják, hogy aláássa az EU-tagjelölt államokkal szembeni politikát, és nem tett jót a reputációjának a grúz ügynöktörvénnyel kapcsolatos kijelentései sem.

Júliustól a magyarok töltik be az Európai Unió Tanácsának hat hónapos soros elnöki tisztét is, így napirend meghatározására is jogosítványt kapnak. „Ezt kapjuk azért, mert a rókát beengedtük a tyúkólba” - mondta egy negyedik, szintén névtelen diplomata. Várhelyi öt évvel ezelőtti kinevezését az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosai posztjára sokan egyfajta békejobbnak tekintették, amellyel Brüsszel igyekezett Magyarországot jobb belátásra bírni. A Politico információit sem Várhelyi hivatala, sem a magyar külügy nem kommentálta.