Egy perui kutatás szerint a Sinopharm oltása csak 50,4 százalékban véd a fertőzéstől

Egy perui kutatás szerint a Sinopharm oltása csak 50,4 százalékban véd a fertőzéstől

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik adagja fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a nagymányoki Váraljai „Őszikék” Szociális Intézményben 2021. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 400 ezer egészségügyi dolgozót vizsgáló perui kutatás szerint a fertőzések ellen a Sinopharm vakcinája mindössze 50,4 százalékban hatékony – írja a Reuters, a cikket a VG szemlézte. Fontos megállapítás ugyanakkor, hogy a halálozások megelőzésében a vakcina 94 százalékos védelmet nyújtott.

A kiterjedt kutatás a járvány perui fellobbanásának idején, februártól júniusig tartott a lakosságarányosan világszerte a legnagyobb hivatalos halálozást produkáló országban. Ebben az időszakban már a vírus lambda és gamma variánsa hódított, a lambda az antitestekkel szemben ellenállóbbnak bizonyult az eredeti vuhani változatnál.

A vizsgált dolgozók legtöbbje mindkét dózist megkapta az oltásból.

A tanulmány szerzői szerint a kutatás eredménye felveti az emlékeztető oltások beadásának szükségességét, persze kérdés, hogy milyen más típusú vakcina legyen a harmadik adag. Az egyik szerző, Lely Solari elmondta, hogy még ez a viszonylag alacsony hatékonyság is elfogadható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Noha a perui kutatásban voltak tünetmentes fertőzöttek is, Solari szerint a tesztek túlnyomó többségére a tünetek megjelenését követően került sor, ami ronthat az adatok minőségén. A perui egészségügy dolgozóit azért oltották a Sinopharm vakcinájával, mert az érkezett meg először az országba, azóta a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagát is használják.

Mint korábban megírtuk, idehaza a medRxiv szakportálon jelent meg júliusban egy publikáció előtt álló, magyar tudományos tanulmány a Sinopharmról. Ebben a Sarkadi Balázs akadémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus vezette kutatócsoport 450, kínai vakcinával oltott emberen végzett antitestmérést, az eredményeket életkor, nem és a második oltás óta eltelt idő függvényében vizsgálták meg.

Mint kiderült, a nem és az idő kevéssé befolyásolja az antitestek jelenlétét, az életkor viszont annál inkább. Amíg az 50 év alattiak esetében az antitestek a vizsgált személyek 90 százalékánál jelen voltak, a 60 év felettiek 25 százalékánál, a 80 év felettiek felénél egyáltalán nem indult be az antitesttermelés. 60 éves korban pedig már a vizsgált alanyok 60-75 százalékánál alacsony antitestszámot állapítottak meg. Ezt azért is fontos tudni, mert Magyarországon több mint egymillió ember kapta meg június végéig a kínai vakcinát, és több mint felük (az első adagot megkapók 54,1 százaléka) időskorú volt.

Orbán Viktor azóta bejelentette, hogy aki szeretné, beadathatja magának a koronavírus elleni oltásból a harmadik dózist is. Mint a Hvg.hu írja, a harmadik dózisra eddig a legnagyobb arányban a Sinopharmmal oltottak jelentkeztek.