Megnyílt az átkelő, már több mint négyszázan jutottak ki Gázából Egyiptomba

Megnyílt az átkelő, már több mint négyszázan jutottak ki Gázából Egyiptomba

Humanitárius segélyszállítmányt rakodnak le egy teherautóról a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi átkelő palesztin oldalán 2023. október 26-án. (MTI/AP/Fatima Sbair)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyiptom szerdán részlegesen megnyitotta határát a Gázában rekedt külföldi állampolgárok és a kórházi kezelésre szoruló súlyos sérültek előtt.

A BBC által idézett palesztin tisztviselők szerint szerda este hat óráig 76 sebesült gázai lakos és 335 külföldi útlevéllel rendelkező személy tudta elhagyni a Gázai övezetet Egyiptom felé. A korábbi becslések arról szóltak, hogy szerdán összesen körülbelül 80 palesztin beteg és körülbelül 500 kettős vagy külföldi állampolgár hagyhatja el Gázát. A rafahi átkelő részleges megnyitását Joe Biden amerikai elnök is üdvözölte: „Ma sikerrel biztosítottuk a sebesült palesztinok és a külföldi állampolgárok számára a Gázai övezet elhagyását. Várhatóan amerikai állampolgárok is távozhatnak az övezetből a mai napon, és a következő napokban még többen hagyhatják el a területet.” 

Matthew Miller külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján nem mondta meg a sikeresen kijutó amerikai állampolgárok pontos számát, és jelezte, hogy „műveleti és biztonsági” okokból számokat a továbbiakban sem hoznak nyilvánosságra. Ugyanakkor hozzátette, hogy a következő napokban további külföldiek, köztük amerikaiak is Egyiptomba érkeznek. Megismételte azt a kedden közölt számot, miszerint 400, a Gázai övezetben tartózkodó amerikai állampolgár jelezte, hogy elhagyná a területet; családtagokkal együtt 1000 emberről van szó.

A Gázai övezet jövőjére vonatkozó kérdésre a külügyi illetékes azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem értene egyet a palesztin terület izraeli megszállásával. Matthew Miller közölte azt is, hogy kedden 59, humanitárius segélyt szállító kamion lépett be Egyiptom felől a Gázai övezetbe, szerdán pedig ennél is nagyobb számú jármű; a következő napokban további szállítmányok várhatók.

Az átkelő megnyitása váratlan jó hírnek számít, de egyebekben nem enyhült Izrael és a Hamász háborúja. Továbbra is heves utcai harcok zajlanak a Gázába benyomuló izraeli hadsereg és a Hamász terrorszervezet fegyveresei között. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kedden elesett izraeli katonák kapcsán pedig újból arról beszélt, hogy nehéz és hosszú harcot vívnak, de folytatni akarják a győzelemig.  

Eközben visszahívja nagykövetét Izraelből az a Jordánia, amely 1994-ben békeszerződést írt alá, és második arab országként diplomáciai kapcsolatot létesített a zsidó állammal. – Jordánia arra is felszólítja az izraeli külügyminisztériumot, hogy ammáni nagykövetüket, aki már korábban elhagyta az arab királyságot, ne küldjék vissza – jelentette be szerdán Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy elítélik az ártatlan emberek életét követelő, „tomboló izraeli háborút”, amely „példátlan humanitárius katasztrófát idézett elő”. Hozzátette, hogy a háború nemcsak az egész régió biztonságát, de a nemzetközi békét is veszélyezteti. A jordániai nagykövet visszatérését a gázai övezeti háború fejleményeitől tette függővé.