Egymásnak estek a görögök és a törökök az Hagia Szophia miatt

Egymásnak estek a görögök és a törökök az Hagia Szophia miatt

örök zászlós férfi az isztambuli Hagia Sophia székesegyházban 2020. július 24-án, miután megtartották a nagymecsetté alakítása utáni első muzulmán pénteki imát a szentélyben (Fotó: MTI/AP/Yasin Akgül)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy az a levegőben lógott, egymásnak ment a török és a görög diplomácia az isztambuli Hagia Szophia (a Szent/Isteni Bölcsesség temploma) újbóli mecsetté alakítása miatt. A török legfelsőbb közigazgatási bíróság két hete, július 10-én visszavonta a jelenleg műemlék épület múzeumi státuszát, így az utolsó akadály is elhárult az előle, hogy Isztambul egyik legismertebb épületét iszlám imahellyé alakítsák. E héten, július 24-én megtartották az első pénteki imát.

Az Hagia Szophia nem csak az iszlám vallás számára fontos. Iustinianus (Iusztinianosz) bizánci császár uralkodása idején, 532 és 537 között épült, előbb katolikus, majd az 1054-es egyházszakadás után ortodox bazilika, mecset csak az 1453-as török hódítás után lett egészen 1931-ig; majd egy 1934. november 24-én hozott török minisztertanácsi döntés után vált 1935-től múzeummá.

A török kormány döntése miatt a Görögországban már korábban tiltakoztak. A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy szombaton újabb csörtére került sor a két fél között.

Az esetről a Mandiner is hírt adott: pénteken Görögország-szerte megszólaltak az ortodox templomok harangjai. A görög miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz bajkeverőnek nevezte Recep Tayyip Erdogant, ugyanis úgy véli, a török elnök szembemegy a 21. századi civilizációval. A görög külügyminisztérium szombati közleménye szerint „a 21. század nemzetközi közössége elképedve áll a mai Törökország nacionalista és vallási fanatikus rombolása előtt”.

Erre szombaton reagált a török elnök. Erdogan szerint azok, akik kritizálják a lépést, Törökország és a muszlimok ellen ágálnak: „Látjuk, hogy azoknak az országoknak, amelyek akkora zajt csaptak az Hagia Szophia ügyében, a célpontja nem az épület, vagy a Földközi-tenger keleti medencéje, hanem a régió török és muszlim jelenléte” – fogalmazott.
A török külügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban szombaton úgy nyilatkozott: „Görögország ismét megmutatta a törökökkel és muszlimokkal szembeni ellenségességét” – idézte a napilap, az Ekathimerini.