Egymilliárd euró uniós támogatást kaphat rövidesen Magyarország

Egymilliárd euró uniós támogatást kaphat rövidesen Magyarország

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) Brüsszelben 2023. július 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszelben bejelentette az Európai Bizottság, azt javasolja a tagállamoknak, hogy hagyják jóvá a helyreállítási alapokhoz benyújtott magyar hitel-kérelmet. Ez 3,9 milliárd eurót jelent, amelyet kiegészítettek az orosz energiától való függés felszámolását célzó alappal, ahonnan Magyarország részesedése 700 millió euró, ami vissza nem térítendő támogatás.

Ez egyelőre csak egy indítvány, a végső szót ugyanis a pénzügyminiszterek mondják ki pár hét múlva, azonban az eddigi tapasztalatok alapján az már csak formaság. A koronavírus-járvány utáni helyreállítási keretből Magyarország már korábban megigényelte a vissza nem térítendő támogatási részt, amely 5,8 milliárd eurót jelent. Ehhez azonban csak akkor fér hozzá a kormány, ha eleget tesz a korrupcióellenes keretrendszer megerősítésével kapcsolatos követelményeknek, amelyet a tagállamok tavaly decemberben írtak elő.

Az Orbán-kabinet hosszú ideig halogatta a hitel igénylését, amelyre már 2021 tavaszán lehetősége lett volna, azonban ellentmondó nyilatkozatokat tettek a kormánytagok, hogy egyáltalán tervezik-e a kedvezményes hitel felvételét. Végül az igénylésre rendelkezésre álló határidő utolsó napján, ez év augusztus 31-én nyújtották be a dokumentációt az Európai Bizottságnak. Ennek megfelelően a Bizottság értékelése is utolsó pillanatos: a jogszabály szerint a tagállamoknak most négy hét áll rendelkezésükre a döntéshez, döntés nélkül azonban december 31-én elveszne ez a forrás. A módosított tervben a kormány bővítette eddigi vállalásait, és kiegészített például a megújuló energia részarányának növelésére vonatkozóan, új energiahatékonysági intézkedések bevezetése révén, vagy pedig a budapesti troli- és villamoshálózat új infrastruktúrájának kiépítésével. Ugyancsak vállalta a kormány, hogy az eredeti 3000 férőhely helyett 3500 bölcsődei férőhelyet alakít ki és felszerel 520 ezer okos mérőórát.

A magyar módosított tervek 67 reformintézkedést és 47 beruházást tartalmaznak. A pénzhez azonban – ahogy említettük – még nem férhet hozzá a kormány, kivétel ez alól az előfinanszírozás. Ez a 4,6 milliárd euró 20 százalékát jelenti: várhatóan jövő év februárjában és decemberében 460-460 millió eurót kap Magyarország.