Eldőlt: Orbán rémálma nyerte az elnökválasztást

Eldőlt: Orbán rémálma nyerte az elnökválasztást

Zoran Milanovic volt miniszterelnök, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnökjelöltje voksol egy zágrábi szavazóhelyiségben 2020. január 5-én, a horvát elnökválasztás második fordulójában. (Fotó: MTI/EPA/Daniel Kasap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárták a horvátországi elnökválasztás szavazóurnáit 19 órakor, ami után már meg is érkeztek az első részadatok az eredményről. A szavazatok 99,54 százalékos feldolgozásánál az egykori szociáldemokrata kormányfő, Zoran Milanovic 52,69 százalékon áll, ezzel szemben a jelenlegi államfőnek, Kolinda Grabar-Kitarovicnak 47,31 százalékkal kell beérnie.

Az elnökválasztás második fordulója nagyrészt békésen zajlott, ha eltekintünk attól, hogy Milanovicot a szavazókörében kijelölt épületből kilépve egy idős férfi inzultálta. A bosznia-hercegovinai Mostarban ugyanakkor valóságos közlekedési káoszt okoztak azok, akik horvát állampolgárságuk birtokában megindultak szavazni a horvát követségre. A legmagasabb választói aktivitást Horvátország északnyugati részén, illetve az Isztriai félszigeten regisztrálták, amelyek egyébként Milanović pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak (SDP) a törzsbázisai.

Alighanem a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor egy újabb hangos kritikusra talál. Ismert: a magyar határvédelmi kerítés megépítésekor a politikus élesen kikelt Orbán ellen, egy alkalommal Európa vakbelének is nevezte Magyarországot. Miután Milanovic e kijelentése miatt a magyar külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, a horvát baloldal vezére megismételte: „az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet.” Ez idő alatt a szociáldemokrata kormányfő folyamatosan azzal vádolta a magyar kormányt, hogy egy magyar–szerb megállapodás keretében a szerbek a horvát határhoz szállítják a migránsokat. Válaszul Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arra kérte a horvát miniszterelnököt, hagyja békén Magyarországot és Szerbiát. Persze Milanovic reakciója sem maradt el, Orbán Viktort így jellemezte: „ifjúkorában radikális kommunistaként kezdte, radikális liberálisként folytatta, de radikális konzervatív is volt, most pedig radikális antiliberális”.

Horvátországban a kormány és a parlament a fő végrehajtó, illetve döntéshozó szerv, de az elnöknek – akinek a mandátuma öt évre szól – szerepe van a külpolitikai irányvonal alakításában is.