Elérték a cunami első hullámai Japánt

Elérték a cunami első hullámai Japánt

A tengeri partvonal Isikawa prefektúrában. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Raita Futo/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elérték az újévi cunami első hullámai Japánt – jelentette percről percre tudósításában a BBC. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Richter-skála szerinti 7,6-os földrengés volt a Japán-tengeren a szigetország középső részéhez közel. A jelentések szerint az első hullámok egy méteresek, Isikawa prefektúrában a hatóságok a Japán-tenger felől érkező 5 méteres hullámokkal, míg Nigatában és Toyamában 3 méteres hullámokkal számolnak. A régióban cumaniriadót rendeltek el, és megkezdték a lakosság evakuálását a magasabb helyekre.

A japán Kyodo információi szerint 32500 háztartás maradt áram nélkül a földrengés nyomán. A hatóságok közben újabb földmozgásokra figyelmeztettek. Szerintük mintegy harminc újabb 3,6 és 7,6 közötti erősségű rengés jöhet még. Beszámolók szerint a rengés epicentrumához közel számos épület összedőlt, megrongálódott. Az autópályákat lezárták, de a Tokióból induló nagysebességű expressz vonatokat is leállították. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy hány sebesültje lehet a földrengésnek, ám az egyik kormányszóvivő szerint legalább hat épületben a romok alatt rekedtek emberek.

Közben az ázsiai szigetország nukleáris szabályozó hatósága közölte: a Japán-tenger mentén fekvő atomerőművekből nem jelentettek szabálytalanságokat. A térségben a Kansai Electric Power Ohi és Takahama erőműveinek öt aktív reaktora található Fukui prefektúrában. „A Hokuriku ishikawai erőműve, amely a földrengés epicentrumához a legközelebb található, már a rengés előtt leállította két reaktorát a rendszeres ellenőrzés miatt, és nem észlelték a rengés hatását” – közölte a hivatal.

Japánban nem ismeretlen a földrengés miatti atomerőmű-baleset: tizenhárom éve, 2011-ben a Japánban valaha mért legerősebb, 9,0-es erősségű földrengés az ország keleti partjainál történt, és szökőárat (cunami) váltott ki, amely több mint 18 ezer ember halálát okozta, és egész városokat söpört le a térképről. A sziget keleti részén található fukusimai atomerőműben is leállt a nukleáris erőmű, amelynek hatásaival még ma is küzdenek.

Címkék: Japán, földrengés, cunami