Élet a koronavírus után: szakaszosan indul be Európa

Élet a koronavírus után: szakaszosan indul be Európa

Katonai rendészek járőröznek a budapesti Lehel téren, a piac előtti villamos végállomásnál 2020. március 29-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltérő módon pusztít a koronavírus az egyes európai országokban, ezért fokozatosan indul újra az élet. A legtöbb érintett országban a hatóságok folyamatosan figyelemmel követik a koronavírus terjedését, és ha újra fellángol a járvány, visszatérhetnek a szigorítások.

Olaszország

Európában ők szenvedték meg a legjobban a járványt – 22 745 halálos áldozatnál jártak szombat délután –, de már sorjáznak a szakértői tervek és a tartományok önálló forgatókönyvei a gazdaság mielőbbi újraindításáról. Pedig az egészségügyi hatóságok még szombaton is arra figyelmeztettek, hogy a több mint egy hónapja tartó óvintézkedések csak ellaposították a járványgörbét, az új koronavírust azonban nem tüntették el.

Domenico Arcuri olasz járványbiztost az MTI idézi: szerinte „az egészség megfizethetetlen, úgy kell újraindítani az olasz gazdaságot, hogy működését fenn is lehessen tartani újabb vészhelyzet kialakulása nélkül”. Arcuri elsősorban a járvány gócpontjaként ismert, északi Lombardia és Veneto tartománynak üzent, amelyek kormányzói május 4-ét tűzték ki az „újranyitás” dátumaként, és elsőként a nehézipari és autógyártó létesítményeket, valamint a divatágazatot indítanák újra. A hivatalokban a távmunka megtartását tervezik, máshol délelőtti-délutáni turnusokat szerveznének, a hét minden napjára szétosztva, hogy elkerüljék a tömegközlekedés telítettségét.

Az olasz sajtó már az éttermek, presszók és fodrászatok május végi újranyitásáról cikkez. Domenico Arcuri szerint viszont Lombardia az a tartomány, amelynek továbbra is lezárt, "vörös zónának" kellene maradnia. Fékezésre int a római kormány által megbízott, Vittorio Colao topmenedzser vezette szakértői bizottság is, amely április utolsó napjaira véglegesíti a március 11-én bevezetett korlátozó intézkedések feloldásának ütemtervét. A kormány szakaszokban gondolkodik, 15 naponként enyhíthetnek vagy újból szigoríthatnak.

A tervekről csupán annyit tudni, hogy az ország három nagy térségre való felosztását mérlegelik, a járványtól majdnem teljesen mentes Dél-Olaszországra, a megfigyelés alatt levő középső tartományokra, valamint az észak-olaszországi térségre. Sorba vették a gazdasági tevékenységeket veszélyességi fokozatok szerint, így a kezdeti időszakban az olaszok továbbra sem hagyhatják el lakókörzetüket, a kijárási korlátozást nem oldják fel a 18 év alattiak és a 70 év felettiek esetében, és a legutolsók között nyitnák ismét meg az éttermeket. Az idén újrainduló tevékenységek listáján nem szerepelnek a diszkók és a civil légiközlekedés sem.

Olaszországban ismét több mint 500-an haltak meg egyetlen nap alatt | Magyar Hang

Ismét emelkedett Olaszországban a 24 óra alatt elhunytak száma. A worldometer.com friss adatai szerint a mögöttünk hagyott napon 575 ember veszítette életét. Egy nappal korábban 525 haláleset történt. A mediterrán országban összesen már 22 745 ember halt bele a betegségbe.

Szlovénia

A szlovén kormány május elseje után vizsgálja meg, és az aktuális járványügyi helyzet függvényében dönt arról, hogy az érettségi előtt álló diákok visszatérhetnek-e az iskolákba – közölte Simone Kustec szlovén oktatási miniszter a válságkabinet szombati sajtótájékoztatóján. Szlovénia hétfőtől több, a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozáson is enyhít: újra kinyithatnak az építőanyagot, háztartási gépeket értékesítő boltok, az autó-, motor- és kerékpárszaküzletek és szervizek, a vegytisztítók, a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek – kivéve a bevásárlóközpontok üzleteit –, valamint a kutya- és macskaápoló szalonok, május 4-től pedig a fodrász és kozmetikai szalonok is. Szlovéniában 1317-re fertőzött mellett 70 halálos áldozatot tartanak számon. 

Horvátország

Horvátországban május 4-éig hosszabbítják meg a gyülekezési tilalmat, továbbá az éttermek, a kávézók és nem élelmiszert értékesítő boltok zárva tartását. Enyhítenek azonban a lakhelyelhagyási korlátozásokon. Szombat éjféltől a megyéken belül nem lesz szükség többé engedélyre, ha valaki el akarja hagyni a járást vagy a várost, amelyben ideiglenes vagy állandó lakcímmel rendelkeztek.

Németország

Németország április 20-án kezdi a gazdaság fokozatos újraindítását. Első körben főleg a 800 négyzetméternél nagyobb területű boltok nyithatnak ki, amennyiben a vásárlók 1,5 méteres távolságot tudnak tartani egymástól. A Volkswagen vállalatcsoport is április 20-án indítja el zwickaui üzemében a termelést. Ugyanakkor egyelőre marad a nyilvános rendezvények tiltása, az iskolákban pedig májusban indulhat újra az oktatás.

Ausztria

Már elindult a lazítás, április 14-én több mint 14 ezer üzlet nyithatott ki újra. Május 2-tól minden üzlet és bevásárlóközpont fogadhatja a vásárlókat, a hónap közepétől pedig a hotelek, éttermek és más vendéglátóipari egységek nyithatnak, illetve az oktatás is folytatódhat az iskolákban. A vásárlóknak arcmaszkot kell viselniük és egy méteres távolságot kell egymástól tartaniuk.

Dánia

Még nem indult újra a gazdasági élet, a napokban az óvodákba visszatérhetnek a gyerekek, és egyes korosztályokat visszaengednek az iskolákba.

Amerikában nem csitul a járvány, míg Európa több országa óvatosan lazít | Magyar Hang

Ma reggel haladta meg a kétmilliót a világon észlelt koronavírus-fertőzések száma, szerda estére már kétmillió ötvenezer fölött járunk; eddig 132 ezer ember halt bele a betegségbe és kicsit több mint félmillió ember győzte le a vírust. Fekete nap volt a tegnapi az Egyesült Államokban: 27 ezer új pozitív esetet regisztráltak, és rekordot döntött az egy nap alatt elveszített betegek száma is, 2407 áldozattal.

Csehország

A tervek szerint hétfőtől fokozatosan indul újra az élet. Először a piacok, a kézműves árusok és a használtautó-kereskedők fogadhatnak majd vásárlókat, május 12-től az üzletek jó része következik. A fodrászatok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek május 25-étől nyithatnak ki újra. Végül június 8-tól nyithatnak a nagy bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, illetve a szállodák. Az általános iskolák első öt évfolyamának tanulói számára május 25-én kezdődik a tanítás, de az osztálytermekben legfeljebb 15-en lehetnek, a szünetekben pedig kötelező lesz az arcmaszk viselése.

Szlovákia 

A szlovák kormány várhatóan hétfőn jelenti be a rendkívüli intézkedések enyhítését. A nyitás fokozatos lesz, a VW pozsonyi gyárában április 20-án indul be a termelés.

Lengyelország

A lengyel boltok április 19-étől újranyitnak, április 26-ig az iskolák, május 3-ig a határok maradnak zárva. A Volkswagen négy lengyelországi alkatrészgyárában április 14-én már megindult a termelés. 

Magyarország

Nálunk hivatalosan egyelőre nincs szó a gazdaság újraindításáról, de a nagy autógyárakban a munkások lassan visszatérhetnek a gyártósorokhoz. Az Audi győri üzemében április 14-én egy műszakban elindult a motorgyártás. A Suzuki esztergomi gyárában április 27-én, a Mercedes kecskeméti üzemében pedig egy nappal később indulhat el a termelés. Az Opel szentgotthárdi üzeméről csak annyit tudni, hogy nemsokára ott is felveszik a munkát.