Elindultak Kazahsztánból a magyarokat kimenekítő gépek

Elindultak Kazahsztánból a magyarokat kimenekítő gépek

Szijjártó Péter Facebookon megosztott fotója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nur-Szultánból és Aktobéból sikeresen felszálltak azok a repülőgépek, melyek fedélzetén egy-egy, a hazatérésben segítséget kérő magyar állampolgár is hazautazhat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat este a Facebookon.

Mint írta, a nur-szultáni nagykövetségen és az almati főkonzulátuson dolgozó munkatársak most tovább folytatják a munkát, a legfontosabb feladat pedig az Almatiból hazatérni szándékozó, jelen helyzet szerint hét honfitársunk evakuálása (három magyar állampolgárnak a nap folyamán segítettünk átjutni Nur-Szultánba, ők ott is akartak maradni).

Hozzátette, folyamatos kapcsolatban vagyunk az amerikai főkonzulátussal, hogy a tervek szerint az első adandó alkalommal, egy közös akció keretében Kirgizisztánon keresztül hozzuk ki állampolgárainkat Almatiból. Az amerikai helyzetértékelés szerint egyelőre biztonságosabb városon belül tartózkodni, mint megindulni közúton a kirgiz határ irányába, de amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, megindítjuk a magyarok evakuálást Kirgizisztán irányába. Biskekben a magyar nagykövetség már felkészült az érkezők fogadására.

Szijjártó Péter korábban arról számolt be, hogy összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban, nagy részük, mintegy 70-80-an egy nagy energetikai cég alkalmazásában állnak és egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez. A tárcavezető közölte, minden Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamilyen módon valamelyik magyar képviselettel.

Címkék: Kazahsztán