Elítélték a szaharai fegyvereseket

Elítélték a szaharai fegyvereseket

A Polisario Front alapításának 32. évfordulóján (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok képviselőházának határozata elítéli a Polisario Front és a külföldi támogatói közelmúltbéli provokatív lépéseit. A szeparatista csoportot terrorszervezetnek tekinti, amelyet Teherán finanszíroz.

Ez az első olyan eset, amely során a Kongresszus elé terjesztett kétpárti határozat elítéli az Irán és a szeparatista Polisario közötti kapcsolatot.

A 1101. számú határozatot, amely hangsúlyozza az Egyesült Államok és a Marokkói Királyság hosszú időre visszanyúló kapcsolatát, Joe Wilson, Carlos Curbelo és Gerry Connolly kongresszusi képviselők terjesztették elő.

A képviselők elítélték a Polisario közelmúltbéli provokatív fellépését a Szaharában, majd „Teherán által finanszírozott terrorszervezetként” jellemezték a Frontot.

Irán a régióban folytatott destabilizációs tevékenységeire utalva a határozat kiemeli, hogy Marokkó kénytelen volt megszakítani kapcsolatát Teheránnal, illetve a libanoni székhelyű Hezbollah szervezettel a Polisario Front támogatása miatt.

A határozat kimondja, hogy az Irán által támogatott radikális szervezet, a Hezbollah, megpróbált bizonytalanságot előidézni Észak-Afrikában olyan módon, amely ellentétes az Egyesült Államok biztonsági célkitűzéseivel.

A Szahara-üggyel kapcsolatosan a határozat ismét kijelenti, hogy Marokkó autonómia-terve „komoly, reális és hiteles, valamint olyan előrelépést jelentene a Szahara lakóinak, amely kielégítené a békés és méltóságteljes élet iránti igényüket”.

Ezt figyelembe véve a képviselők „arra hívták fel Trump elnököt, a külügyminisztert és az ENSZ élére kinevezett nagykövetet, hogy támogassák a szaharai konfliktusra vonatkozó békés egyezmény létrejöttét, amely az Egyesült Államok álláspontjával összeegyeztethető, tartós és kivitelezhető”.

(x)