Erdogan kiterjeszti a katonai hadműveleteit

Erdogan kiterjeszti a katonai hadműveleteit

Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország kiterjeszti katonai műveleteit az észak-iraki hegyekben megbúvó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet fegyveresei ellen – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden az északkelet-törökországi Trabzon városában azután, hogy a PKK milicistái a közelmúltban megöltek 13, foglyul ejtett török állampolgárt.

Erdogan a török kormánypárt tartományi kongresszusán felszólalva közölte: azon régiók felé szélesítik ki a beavatkozási területet, ahol fokozottabb a Törökországot fenyegető terrorveszély.

A török légierő és a szárazföldi erők egységei múlt szerdán indítottak műveletet a PKK ellen Gara térségben, amely 35-40 kilométerrel húzódik a török-iraki határ mögött. Hulusi Akar török védelmi miniszter a beavatkozás végeztével, vasárnap arról adott tájékoztatást, hogy katonáik korábban elrabolt és a napokban meggyilkolt 13 török állampolgár holttestére találtak rá egy barlangrendszerben. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy súlyos csapást mértek a PKK jelenlétére a térségben, amelyet ellenőrzésük alá vontak.

– Gara fontos, problémás vidék volt, és most elesett – hangsúlyozta keddi beszédében Erdogan, jelezve egyúttal: egységeik annyi ideig maradnak a biztonságossá tett területeken, amennyi ahhoz szükséges, hogy ne érje Törökországot még egyszer hasonló támadás.

A Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása bár az Irak északkeleti részén fekvő Kandil-hegységben van, a terrorszervezet Délkelet-Törökországban tevékeny, ahol 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért. A török hadsereg a légierő és kisebb szárazföldi egységek bevetésével az elmúlt két évben rendszeresen hajtott végre a mostanihoz hasonló műveleteket az iraki határ túloldalán.

Az amerikai külügyminisztérium a legutóbbi török beavatkozást követően közleményt adott ki, amelyben azt írták: „ha igazak a hírek, hogy a török állampolgárok a PKK terrorszervezet keze által haltak meg, a legerőteljesebb módon elítéljük ezt a cselekedetet”. A megfogalmazás Ankara felháborodását váltotta ki. A török államfő hétfőn azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja a PKK-t, valamint figyelmeztette Washingtont, hogy ha fenntartja a NATO-szövetséget, őszintén kell viselkednie, és nem pártolhatja a terroristákat. Később a török külügyminisztérium bekérette az amerikai nagykövetet, hogy „a legerőteljesebb módon” fejezze ki nyugtalanságát. Végül telefonon beszélt egymással Mevlüt Cavusoglu török és Antony Blinken amerikai külügyminiszter, amiről az amerikai külügyminisztérium azt közölte, hogy Blinken részvétét fejezte ki török hivatali kollégájának, illetve aláhúzta, hogy a PKK felelős a történtekért.

A PKK-t Törökországon túl az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja. A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

(MTI)