Észak-Korea kilőtt két ballisztikus rakétát

Észak-Korea kilőtt két ballisztikus rakétát

2018. szeptember 9-én közreadott kép Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott felvonuláson, Phenjanban (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dél-koreai és japán források szerint Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított helyi idő szerint vasárnap 1:47-kor és 1:53-kor. A rakétákat a Kangwon tartománybeli Munchon bázisról lőtték ki, és a Koreai-félszigettől keletre lévő vizekbe csapódtak.

A japán védelmi miniszter bejelntése szerint mindkét rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül csapódott a tengerbe. Az első rákéta nagyjából 350 kilométerre jutott és 100 kilométeres maximális magasságot ért el, a második körülbelül hasonló távolságra repült.

Nem keletkeztek károk a térségben tartózkodó hajókon, de az adatokat még elemzik. Az sem kizárható jelenleg, hogy tengeralattjárókról indított ballisztikus rakétákról van szó. A dél-koreai hadsereg megerősítette a megfigyelő készültséget, és szorosan együttműködnek az Egyesült Államok hadseregével. Ez már a 25. észak-koreai rakétaindítás volt idén.