Észak-Koreában kolera- vagy tífuszjárvány törhetett ki

Észak-Koreában kolera- vagy tífuszjárvány törhetett ki

2018. szeptember 9-én közreadott kép Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott felvonuláson, Phenjanban (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Azonosítatlan” emésztőszervi megbetegedés okozta járványról számoltak be az észak-koreai hatóságok. A bejelentés szerint a megbetegedések mintegy nyolcszáz családot érintenek a déli Hwanghae tartományban.

Bár nem nevezik meg a betegséget, csak azt írják róla, hogy „akut”, de a dél-koreai források valószínűsítik, hogy koleráról vagy tífuszról lehet szó. Ez az új járvány még nagyobb nyomás alá helyezi a világtól elszigetelt diktatorikus állam fejletlen egészségügyi rendszerét, amely az utóbbi hetekben valószínűleg az egekbe szökő covidmegbetegedések miatt egyébként is jelentős terhelés alatt állhat.

Észak-Korea egészen a múlt hónapig nem ismert el egyetlen covid megbetegedést sem (ennek valóságosságát azonban szinte senki sem hitte el), most azonban feltehetőleg már olyan súlyosságúvá válhatott a koronavírus-járvány, hogy nem lehetett tovább tagadni. 

Az észak-koreai állami hírügynökség vasárnap újabb 19310 „lázas megbetegedést” jelentett, de azt nem részletezték, hogy ezekből mennyi volt a covid. Az is kétséges, hogy az ország képes-e tesztelni a megbetegedetteket.

Észak-Koreában rendszeres az élelemhiány, és a higiéniai viszonyok is résszak, így az éhezés miatt legyengült emberek különösen kitettek a legkülönfélébb fertőző betegségeknek.

(CNN)