EU: Az oltóanyagok gyártását és elosztását fel kell gyorsítani

EU: Az oltóanyagok gyártását és elosztását fel kell gyorsítani

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott tanácskozáson Brüsszelben 2021. február 25-én. Az értekezlet fő témája a koronavírus-járvány elleni fellépés. MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ért az uniós csúcstalálkozó első napja – mondhatnánk, hogy Brüsszelben, de ez nem lenne helyes, a tagállami vezetők ugyanis videókonferencia keretében tárgyaltak. Ez ebben az évben már a második hasonló csúcstalálkozó, és a mostani két napos esemény első napja is a koronavírus-járványhoz kapcsolódik. Az állam- és kormányfők áttekintették az oltásokkal, korlátozásokkal kapcsolatos helyzetet és általánosságban is beszéltek az EU egészségügye előtt álló kihívásokról.

A megbeszélések eredményét Charles Michel, az Európai Tanács elnöke foglalta össze. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi helyzet továbbra is súlyos, kihívást jelentenek az új változatok, amelyek már tulajdonképpen mindegyik tagállamban megjelentek. Ezzel kapcsolatban megerősítették azt a célt, hogy a tagállami hatóságok minél nagyobb mértékben végezzék el a genomszekvenálást, hogy azonosítani lehessen az egyes mutánsok terjedését.

Megerősítették a vezetők, hogy egyelőre szükségesek a korlátozások. Míg az Európai Bizottság pár napja még bírálta azokat a kormányokat, amelyek szigorú határellenőrzéseket alkalmaznak, most úgy tűnik, a tagállamok elfogadják ezt a tényt. Arra hívták fel ugyanakkor a figyelmet, hogy a korlátozásoknak arányosnak és megkülönböztetésektől mentesnek kell lenniük és figyelembe kell venni azoknak a közösségeknek az érdekeit, amelyeket határok választanak el. Hangsúlyozták, hogy a belső piac működőképességét meg kell őrizni, vagyis az áruk és szolgáltatások áramlását meg kell könnyíteni.

Abban is egyetértettek, hogy az oltóanyagok gyártását és elosztását fel kell gyorsítani, ennek érdekében arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést, különösen ami a megkötött szerződések betartását illeti.

Hosszasan beszéltek a tagállami vezetők az oltási igazolásról, amely egyre nagyobb figyelmet kap az európai közbeszédben is. Míg az EU azt hangsúlyozza, hogy egységes megközelítésre van szükség, addig egyes tagállamok külön utakon járnak. A legelőrébb talán a görögök tartanak, akik az oltással rendelkezők számára megkönnyítenék a beutazást, valóban, egyfajta útlevélként használva a dokumentumot. Az EU-s nyelvezetben egyelőre az igazolás a legelterjedtebb. Abban egyeztek meg a vezetők, hogy a következő három hónapban nagyköveti szinten folytatják az egyeztetést és egy olyan igazolás kiadását készítik elő, amelyben rögzítik, ha valaki oltással, negatív PCR-teszttel vagy antitesttel rendelkezik.

Az uniós vezetők szerint dolgozni kell azon, hogy a jövőbeni egészségügyi vészhelyzeteket hatékonyabban tudják megelőzni, és gyorsabban tudjanak reagálni a váratlan helyzetekre. Ennek érdekében az EU-nak rendelkeznie kell eszközökkel ahhoz, hogy elegendő oltást és kritikus ellátást biztosítson valamennyi tagállama számára, és hogy támogassa a biztonságos és hatékony vakcinák és gyógyszerek kifejlesztésének teljes folyamatát, ideértve a gyártókapacitásba történő beruházásokat is.