Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Orbánt ismét bírálják – ezúttal az EP-kritikája miatt

Szerző: | 2021. június 21., 13:09 | EU, Külföld

Orbán Viktor Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem örülnek neki az Európai Parlament tagjai, hogy Orbán Viktor most épp az intézmény működését kérdőjelezte meg. A Politico vasárnapi cikke szerint az EP tisztségviselői kifejezetten dühösen reagáltak arra, hogy a magyar kormányfő szerint vissza kellene nyesni az intézmény hatalmát. David Sassoli EP-elnök a Twitter-oldalán egyenesen azt írta: csak azok szeretnének parlamenteket leépíteni, akik nem szeretik a demokráciát.

HIRDETÉS - AIP

Orbán Viktor egy szombati beszédében fejtegette, hogy az Európai Parlament szerinte zsákutca, mert ideológiai és intézményi érdekeket képvisel csak. Szerinte az EP-be a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára. Szerinte továbbá a parlamenteknek jogot kell adni arra, hogy az unió jogalkotási folyamatát megállíthassák.

Az európai nemzetek demokráciájára épülő demokráciát akarunk, mondta Orbán a szovjet csapatok kivonulásának harmincéves évfordulója alkalmából tartott. A kormányfő nemzeti alapon álló demokráciaként hivatkozott a magyarra, ami szerinte a birodalomépítés ellen van.

A Politico felidézte, hogy 2018-ban elindították a hetes cikkelyes eljárást Magyarországgal szemben, hivatkozva arra, hogy az Orbán-kormány sérti a bírói függetlenséget, elköteleződött a korrupció iránt, visszametszi az önkifejezés szabadságát, és nehezíti a kisebbségi- és menekültjogok érvényesítését is.

A liberális Guy Verhofstadt úgy reagált Orbán szombati beszédére: a kormányfő meg akarja kötni az Európai Parlament kezét, ahogy tette azt a magyar intézmény esetében, illetve a szabad média, a bíróságok, a civil szervezetek, az akadémia kapcsán, és még számos más alkalommal. Verhofstadt szerint adott egy minta, és minden egy putyini diktatúra irányába mutat.

A Politico megemlítette azt is, hogy az Orbán-kormány épp vitában áll az unióval a melegellenes törvény miatt is. Ursula von der Leyen bizottsági elnök ki is jelentette, hogy nagyon aggasztja az új törvény, a Bizottság pedig vizsgálja, hogy sérti-e az uniós törvényhozást. Hozzátette, olyan Európában hisz, ami a sokszínűségre épül, nem pedig olyanban, ami elrejti mindezt a gyermekek elől.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: David Sassoli, Európai Parlament, Guy Verhofstadt, Orbán Viktor


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest